Σημάδι ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων έως το τέλος του έτους είναι αρκετά πιθανή έστειλε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τη Λίμα του Περού.

Διευκρινίζοντας ότι η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τα νεότερα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τον πληθωρισμό, αλλά και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο αντιπρόεδρος της Fed Στάνλεϊ Φίσερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανέβουν τα επιτόκια μέχρι τον Δεκέμβριο, παρά τις πρόσφατες επιφυλάξεις αρκετών μελών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Είναι προφανές ότι οι απόψεις εντός της Fed διίστανται. Δύο διαφορετικές σχολές συγκρούονται: η πρώτη θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη και ότι η άνοδος των επιτοκίων πρέπει επιτέλους να γίνει πριν από το τέλος του έτους, ενώ η δεύτερη άποψη εκφράζει τους πιο επιφυλακτικούς που με κάθε ευκαιρία φροντίζουν να μετριάζουν τις προσδοκίες για άμεση αύξηση των επιτοκίων.

Τον Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed επικράτησε η άποψη ότι η τράπεζα είναι σκόπιμο να περιμένει πρόσθετα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία θα αποδεικνύουν ότι η εγχώρια οικονομία παραμένει σταθερά σε πορεία ανάκαμψης και ότι ο πληθωρισμός διατηρείται σε πορεία σταδιακής ανόδου προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο 2%. «Ημουν και εγώ ανάμεσα στους υποστηρικτές αυτής της άποψης» δήλωσε χθες από τη Λίμα του Περού ο Φίσερ, στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης μεταξύ ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκανε σαφές, ωστόσο, ότι θα επιμείνει να τάσσεται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, εφόσον τα στοιχεία των επόμενων εβδομάδων επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Το κλειδί θα είναι οι εξελίξεις στην αμερικανική αγορά εργασίας. «Η ανεργία στις ΗΠΑ κυμαίνεται σήμερα στο 5,1%, ωστόσο δεν απεικονίζει πλήρως την πραγματική κατάσταση, αφού δεν καταγράφονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας που γνωρίζουν τεράστια αύξηση» είπε ο Φίσερ. Για να προσθέσει ότι ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ψάχνουν για εργασία πλήρους απασχόλησης κάνουν δουλειές μερικής απασχόλησης.

© Bloomberg News