ΗΕφορία αγριεύει. Θυρίδες ανοίγουν με μεγαλύτερη ευκολία, το περιεχόμενό τους κατάσχεται με συνοπτικές διαδικασίες για μια ευρεία γκάμα παραβάσεων φοροδιαφυγής. Φοροφυγάδες εντοπίζονται, υφίστανται μικρότερα πρόστιμα για διαδικαστικές παραβάσεις, αλλά αν δεν έχουν εκδώσει αποδείξεις συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ «κερδίζουν» φυλάκιση ενός έτους. Την πρώτη φορά η ποινή μπορεί να είναι εξαγοράσιμη, αλλά το δις εξαμαρτείν οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στης φυλακής τα σίδερα. Η ευθύνη δε για τη διάπραξη αδικημάτων φοροδιαφυγής διαχέεται. Μπλεγμένοι μπορεί να βρεθούν από ταμίες και γραμματείς συνεταιρισμών έως πρόεδροι, εταίροι και διαχειριστές επιχειρήσεων ανάλογα με τη νομική μορφή της. Το πολυνομοσχέδιο των 19 άρθρων, το οποίο ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών το βράδυ του Σαββάτου και αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στη Βουλή, φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον ορισμό της φοροδιαφυγής, τα πρόστιμα και την ποινική μεταχείριση των φοροφυγάδων, όπως επίσης αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογική μεταχείριση των ενοικίων. Οι παραβάσεις που ανοίγουν πλέον τον δρόμο για κατάσχεση θυρίδας είναι πολλαπλάσιες και δεν αποκλείεται μετά την ψήφιση των διατάξεων και την άρση των περιορισμών στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (ισχύει προστασία έως το τέλος Οκτωβρίου λόγω capital controls) οι παραβάτες να βρεθούν αντιμέτωποι με βροχή κατασχέσεων. Ούτως ή άλλως, το σχέδιο της ΓΓΔΕ είναι έτοιμο εδώ και αρκετές εβδομάδες και τώρα οι νέες διατάξεις έρχονται να λύσουν τα χέρια του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΘΥΡΙΔΕΣ. Εφόσον η Εφορία διαπιστώνει μη απόδοση, συμψηφισμό, έκπτωση ή διακράτηση ΦΠΑ, φόρου κύκλου εργασιών, φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων, επιρριπτόμενων φόρων τελών και εισφορών με σκοπό τη μη πληρωμή συνολικά στο Δημόσιο ποσού πάνω από 150.000 ευρώ, καθώς και είσπραξη επιστροφής των παραπάνω φόρων κατόπιν παραπλάνησης της Εφορίας, μπορεί, βάσει ειδικής έκθεσης ελέγχου, να επιβάλει εις βάρος του υπόχρεου άμεσα μέτρα όπως:

1. Να μην παραλαμβάνει και να μη χορηγεί έγγραφα τα οποία απαιτούνται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων. Πρακτικά δηλαδή θα μπλοκάρει κάθε μεταβίβαση ακόμα και αν πρόκειται για γονική παροχή από τον γονέα στο παιδί.

2. Να δεσμεύει το 50% των καταθέσεων των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχόμενου των θυρίδων του υπόχρεου.Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες δεσμεύονται στο σύνολό τους.

ΕΓΚΛΗΜΑ. Οποιος αποκρύπτει από τη Φορολογική Διοίκηση εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή ή περιουσιακά στοιχεία, δεν υποβάλλει δηλώσεις ή τις υποβάλλει ανακριβώς, αυξάνει τις δαπάνες για να μειώνει τη φορολογητέα ύλη, διαπράττει πλέον έγκλημα φοροδιαφυγής. Το ίδιο ισχύει για όποιον αποφεύγει να πληρώσει ΦΠΑ, φόρο κύκλου εργασιών, επιρριπτόμενους φόρους και φόρο ασφαλίστρων, αποδίδει τους φόρους αυτούς ανακριβώς ή λαμβάνει επιστροφές τις οποίες δεν δικαιούται. Είναι φοροφυγάς. Του επιβάλλονται σχετικά ηπιότερα (σε σχέση με τα ισχύοντα) πρόστιμα, αλλά πηγαίνει με μεγαλύτερη ευκολία στη φυλακή. Αν εντοπιστεί να μην έχει εκδώσει αποδείξεις αξίας άνω των 10.000 ευρώ, η ποινή είναι 1 έτος φυλακή (πέρα από το πρόστιμο που διαμορφώνεται στο 50% του φόρου). Δύο χρόνια φυλακή προβλέπεται για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που οδηγεί σε φόρο πάνω από 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ ειδικά για ΦΠΑ. Δύο χρόνια φυλακή προβλέπεται και για μη απόδοση κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς άνω των 100.000 ευρώ.