Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική του συμμαχία εξαπέλυσε ο βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην ΚΕ του κόμματος.

«Εμείς δεν παίζουμε το ρόλο του πάγκου. Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος της ρεζέρβας. Μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει η συγκρότησης μίας σταθερής κυβέρνησης με προοπτική τετραετίας και προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς για την χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και πάλι την ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν εξασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην επιλογή Τσίπρα να κάνει κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο, αναρωτήθηκε: «Συγκυβερνά με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς και ζητά κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό είναι το παράδειγμα του από την Ευρώπη; Διότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ έχουν αντίθετη γνώμη. Είναι ακατανόητη η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς.

» Η πρώτη ημέρα κιόλας της κυβέρνησης δικαίωσε τις ανησυχίες μας. Η τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου στη θέση υφυπουργού ήταν μια ξεκάθαρη προσβολή προς την κοινωνία.»

Αναφερόμενος στο μπόνους των 50 εδρών είπε ότι οφείλει να καταργηθεί άμεσα. «Το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική είναι πλέον απαίτηση της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών και είναι πραγματικά κρίμα που μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλέστηκε ως ‘πρώτη φορά αριστερά’ δεν τολμά να προτείνει ξεκάθαρα την καθιέρωση της απλής αναλογικής».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι το κόμμα του και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τα μέτρα υπερφορολόγησης των αγροτών, το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Κριτικός και έναντι της ΝΔ υπενθυμίζοντας ότι «η καταστροφική πενταετία 2004-2009 της ΝΔ έφερε την κρίση και τα μνημόνια στην χώρα, ας μην το ξεχνάνε. Αν από την αρχή υπήρχε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και εθνική στρατηγική η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Και για αυτό έχουν ευθύνη και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι είναι ένα νέο εγχείρημα με δυσκολίες, «ανηφόρες, στροφές και εμπόδια».

Ωστόσο σημείωσε ότι στη επιτυχία του εγχειρήματος θα συντείνει η ακόμη πιο ισχυρή παρουσία στο εξής του αυτόνομου και κεντρικού ρόλου της ΔΗΜΑΡ στη συνεργασία που ξεκίνησε.