Αλλαγή τοπίου και αντιστροφή ρόλων καταγράφηκε στη Βουλή, στην πρώτη αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων μετά τις εκλογές, με τον Πρωθυπουργό να στρέφει το ενδιαφέρον του στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με στόχο την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κοιτάζει περισσότερο προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και την επόμενη ημέρα στο κόμμα του.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε φανερά απαλλαγμένος από το άγχος της αντίδρασης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μπροστά σ’ ένα Μνημόνιο μετά την αποχώρηση των λαφαζανικών από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που επικέντρωσε την ομιλία του στις αστοχίες της κυβέρνησης για να ανεβάσει τις μετοχές του στο γαλάζιο χρηματιστήριο ενόψει της εκλογικής μάχης για την ηγεσία του κόμματος της Συγγρού. «Η ομιλία σας ήταν προεκλογική» σχολίασε ο Πρωθυπουργός μετά την παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για να προσθέσει πως ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μία προεκλογική ρητορεία.

Οι παρεμβάσεις του συνόλου των μελών της κυβέρνησης κατά το κλείσιμο της τριήμερης διαδικασίας ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων ήταν μία ξεκάθαρη απόδειξη πως το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου μονοπωλεί η προσήλωση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την πλευρά των δανειστών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην ομιλία του στην αναγκαιότητα απομείωσης του δημοσίου χρέους και μάλιστα εμφανίστηκε ικανοποιημένος, αν όχι ευτυχής, από το γεγονός πως χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι που υπενθύμισε και στον πρόεδρο της ΝΔ για να τον ψέξει. Γενικώς ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ γιατί δεν στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για το χρέος, για να εισπράξει την απάντηση Μεϊμαράκη πως «δεν μας θέλετε σ’ αυτήν την προσπάθεια».

Πάντως στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στην κριτική του ως προς τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σχολίασε πως η διαδικασία των προγραμματικών χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ ως αρένα εσωκομματικού αγώνα.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι να συμπαραταχθούν με την κυβερνητική πλειοψηφία στην προσπάθεια να κερδηθούν μάχες για καυτά θέματα όπως η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα στην ενέργεια και η σωστή διαχείριση των κόκκινων δανείων και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρ’ όλα αυτά, τους κατηγόρησε ότι κάνουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε δεκτικός στις προτάσεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη για αλλαγή του εκλογικού νόμου και απέφυγε να οξύνει την αντιπαράθεση με τα άλλα κόμματα παρότι προκλήθηκε. Πάντως, απέσπασε τη δέσμευση τουλάχιστον του ΠΑΣΟΚ ότι θα βοηθήσει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους.