Ο καθηγητής Γρηγόρης Σηφάκης είναι ένας θρύλος για όσους ασχολήθηκαν σοβαρά με την αρχαία ελληνική φιλολογία. Μέρος της φήμης του ασφαλώς το κέρδισε ως δάσκαλος και ερευνητής, ένα άλλο μέρος της φήμης του όμως το κέρδισε ως παρεμβατικός πολίτης. Οι παρεμβάσεις του σε θέματα όπως π.χ. η σχέση παράδοσης και μοντερνισμού ή για τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης, συχνά διατυπωμένες στο περιοδικό «Πολίτης» (ο Αγγελος Ελεφάντης που το εξέδιδε ήταν για χρόνια ένα είδος γκουρού του Νίκου Φίλη, νυν υπουργού Παιδείας), έδιναν έμφαση στην ανάγκη της εξωστρέφειας. Πίστευε και πιστεύει ότι αν η Ελλάδα δεν γίνει ανταγωνιστική επί της ουσίας, μέσω της επένδυσης στη γνώση και της προνομιακής σχέσης της με τη Δύση, δεν έχει μέλλον. Η παραίτησή του από πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης δείχνει τη βαθιά απογοήτευσή του από τις εξελίξεις στην παιδεία. Δικαίως, δεν έχει χρόνο για χάσιμο.
Ο Νίκος Φίλης επέλεξε τη λεγόμενη «αριστερή ριζοσπαστική αφήγηση» του προκατόχου του Αριστείδη Μπαλτά (επίσης συνεργάτη στον «Πολίτη»): να γυρίσουμε πίσω, να ξανακερδίσουμε την αγαπημένη εσωστρέφεια. Τις αγαπημένες εθνικές αριστερές παραδόσεις της λούφας, του συνδικαλιστικού σκοπού, του παπαγαλίσματος μερικών σελίδων από ένα σύγγραμμα, του πτυχίου ως ενός κενού γράμματος - ο υπουργός ξέρει εξ ιδίας πείρας ότι σε πολλές περιπτώσεις το πτυχίο είναι απλώς ένα τυπικό χαρτί.
Πάλι καλά. Η αφήγηση της παραίτησης είναι καλύτερη από τη λεγόμενη αριστερή μεταμοντέρνα θεώρηση των πραγμάτων. Σε αυτό τον τομέα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου (κι αυτή έχει γράψει στον «Πολίτη») διέπρεψε προχθές στη Βουλή, λέγοντας ότι πρέπει να κρατηθούν ζωντανές «οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες» γιατί έτσι διαμορφώνονται πολίτες. Το θέμα της Σίας Αναγνωστοπούλου δεν είναι το σύστημα παιδείας να συμβάλει στη μόρφωση ανθρώπων, χρήσιμων στον εαυτό τους και στην κοινωνία, αλλά να βγάζει πολίτες!
Καθηγητά Σηφάκη, έφυγες νωρίς. Χαρά στο κουράγιο όσων επιμένουν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από