Βρέθηκα ΕΡΤ χθες το πρωί –πέρασα μια βόλτα να δω κάτι φιλαράκια. Φιλαράκια λέμε, όχι τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη, τον αποκληθέντα και «έρποντας και γλείφοντας κ.λπ., κ.λπ.». Οχι μόνο γιατί δεν με προσκάλεσε –σιγά το νέο, (με υπερηφάνεια αναγγέλλω ότι είμαι κομμένος από όλες τις εκπομπές του καναλιού), αλλά γιατί εκείνη την ώρα είχε υψηλές συναντήσεις: υποδεχόταν στο γραφείο του τον τεράστιο Νίκο «γέροντα η ευχή» Νικολόπουλο!

Ατυχώς, δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση για τη συνάντηση αυτή. Εχω εγώ όμως να κάνω ανακοινώσεις, μετά τα όσα πληροφορήθηκα στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μου ανέφεραν, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πληρώνονται από την ημέρα που το κατάστημα επαναλειτούργησε, με τη μέθοδο του «έναντι» –όχι της απέναντι πολυκατοικίας αλλά του μισθού που τελικώς θα λάβουν.

Να το πω πιο απλά και σε γλώσσα slang, οι άνθρωποι παίρνουν μια «μπροστάντζα» που λέγαμε παλιά και αυτό είναι όλο. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο ακριβής μισθός του και ποιες οι ασφαλιστικές ή άλλες κρατήσεις του, διότι δεν υπάρχει κανενός είδους μισθολόγιο, και όλα είναι κατά κυριολεξία στον αέρα.

Τα φιλαράκια μου, μου είπαν επίσης ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πότε θα μάθουν ποιος είναι ο μισθός τους ούτε ποτέ θα λάβουν τα καθυστερούμενα. Και πως δεν ξέρουν ακόμη από ποια κονδύλια προέρχονται αυτά τα χρήματα.

Εγώ έχω να πω απλώς ότι το πράγμα έχει όλα τα στοιχεία για να πάνε μέσα διάφοροι με κατηγορίες όπως της «απιστίας περί την υπηρεσία», της «παράβασης καθήκοντος», παραβίασης του «νόμου περί ευθύνης υπουργών» και άλλα πολλά και διάφορα…

Προβαίνω δε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άλλη μία, κολοσσιαία απόδειξη επιτυχούς κυβερνητικού έργου που αυτή τη φορά φέρει τη σφραγίδα του ακαταμάχητου υπουργού, υπευθύνου για τα ΜΜΕ και την ΕΡΤ, Νίκου «μη με ενοχλείτε, συνομιλώ μόνο με τον Θεό» Παππά.

Αμφισβήτηση

Δεν θα επιρρίψω φυσικά την ευθύνη αποκλειστικά στον εν λόγω Παππά. Ενας άνθρωπος είναι. Με τι να πρωτοασχοληθεί; Με τα ΜΜΕ (και το πώς θα κλείσει κανάλια και εφημερίδες, όπως διακαώς επιδιώκει), με την προσέλκυση ιδιωτών φυσικά… επενδυτών, λαϊκή για την Οικογένεια να πάει, στο καθαριστήριο να πεταχτεί, την τσάντα του προέδρου να κουβαλήσει ή τον συντονισμό εφαρμογής του Μνημονίου να κάνει;

Και ο Ναπολέων να ήταν, εδώ που τα λέμε (που δεν είναι…), δύσκολα θα τα κατάφερνε. Ασε που έχω ζωηρές αμφιβολίες περί των ικανοτήτων του, αλλά δεν το κάνω θέμα –έχει προϊστάμενο, τον πρόεδρο Αλέξη, να τον κρίνει.

Με ενημέρωσαν όμως ότι ο άνθρωπος μια υποψία «γνώθι σαυτόν» την έχει. Διότι στον ανασχηματισμό είχε ζητήσει να απαλλαγεί της ευθύνης των ΜΜΕ, αλλά ο πρόεδρος Αλέξης επέμεινε να το αναλάβει το έργο, μια που είχε ετοιμάσει και το σχετικό νομοσχέδιο για τα ηλεκτρονικά μέσα. Ο άλλος δεν ήθελε, διότι προφανώς γνώριζε περισσότερο από τον καθένα τι είναι αυτό που έχει ετοιμάσει, τελικά πέρασε του προέδρου Αλέξη.

Ενημερώνω επίσης ότι στο παρασκήνιο, και στο πλαίσιο της συγκρότησης του νέου κυβερνητικού σχήματος, προ 15ημέρου σημειώθηκε μια μάχη χαρακωμάτων μεταξύ του περί ου ο λόγος Παππά και του μπαρμπα-Αλέκου Φλαμπουράρη για το ποιος θα είναι πρώτος τη τάξει υπουργός Επικρατείας. Νικητής ανεδείχθη (απεδείχθη γερή κράση…) ο μπαρμπα-Αλέκος, ο οποίος αμφισβητεί και την αρμοδιότητα επί της εφαρμογής του Μνημονίου, του αγαπημένου μου «συνομιλώ κ.λπ., κ.λπ.» υπουργού Παππά.

Τέλεια…

Πλέξιμο

Δεν έχουν τέλος όμως τα ευτράπελα που συμβαίνουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τα οποία σιγά σιγά βγαίνουν στο φως, αφού είναι αδύνατον να κρατηθούν σε τέσσερις τοίχους.

Τελευταίο που έμαθα χθες το μεσημέρι, την ώρα που απολάμβανα έναν (ακόμη…) espresso στην πλατεία (τη γνωστή πλατεία), αφορά τη σύγκρουση που βρίσκεται εν εξελίξει στο υπουργείο των Εξωτερικών μεταξύ του υπουργού Νίκου «είμαι και εγώ πλέον υπουργός των Εξωτερικών» Κοτζιά και του αναπληρωτή υπουργού Νίκου «ουκ εά με καθεύδειν το της… Περιστέρη τρόπαιον» Ξυδάκη!

Ολα ξεκίνησαν από την πρωτοβουλία του δεύτερου, του «ουκ εά με καθεύδειν κ.λπ.» Ξυδάκη να εκπροσωπήσει τη χώρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σημαίνει πλην των άλλων ταξιδάκι στις Βρυξέλλες, espresso στην Grand Place και μύδια, πολλά μύδια μαγειρεμένα με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Ο δικός μου (και ας λέει ό,τι θέλει, σύντροφοι είμαστε εμείς) Κοτζιάς του κατέστησε σαφές ότι το αφεντικό στο υπουργείο είναι αυτός και ουδείς άλλος. Και πως αυτός δίνει τις άδειες για συμμετοχή σε Συμβούλια, διεθνή forum (πληθυντικός… φόρα!) κ.λπ.

Μην τα πολυλογώ η πηγή μου, θέλοντας προφανώς να δείξει το μέγεθος της κόντρας, μου πέταξε κάποια στιγμή ότι «έγιναν μαλλιά κουβάρια στο υπουργείο».

Το βρίσκω τουλάχιστον υπερβολικό. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος διαθέτουν πολλά μαλλιά για να γίνουν και κουβάρια. Να μου έλεγε ότι «έπαιξαν κουτουλιές» να το καταλάβω.

(Για το θέμα ενημερώθηκε και ο πρόεδρος Αλέξης, ενημερώνω και τους δύο…)

Ευτυχισμένο το 2065!

Ο φίλος μου ο Δημητράκης, άνθρωπος της πιάτσας και ως εκ τούτου γνώστης καλύτερα, παντός άλλου, του φοροεισπρακτικού – ελεγκτικού μηχανισμού, μου το έλεγε από ετών, ακούγοντας τις (κάθε τόσο…) εξαγγελίες ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή στο ΣΔΟΕ να «ξετινάξει» τη λίστα Λαγκάρντ: «Το 2054 θα βγάλουν άκρη, και αν…»!

Φυσικά υπερέβαλλε. Αλλά προς τα… κάτω, αν κρίνω από όσα ανακοίνωσε χθες ο δραστήριος, εκτιμώ, αρμόδιος υπουργός Τρύφων (Αλεξιάδης): επί ΣΥΡΙΖΑ οι υπηρεσίες έλαβαν εντολή να ελέγξουν 80 εκ των συμπεριλαμβανομένων στη λίστα. Κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο σε 38. Οπερ σημαίνει ότι θα χρειαστούν, αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, ακριβώς… 50 χρόνια και κάτι ψιλά για να τους ελέγξουν και τους 2.062 που συμπεριλαμβάνει η λίστα!!

Ευκαιρίας δοθείσης, κάποια στιγμή η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός ή έστω η κυρία εκπρόσωπός της, ας ζητήσει και καμιά συγγνώμη από τους προϋπάρξαντες υπουργούς των Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Στουρνάρας κ.λπ.) οι οποίοι χλευάστηκαν, καθυβρίστηκαν και εντέλει διαπομπεύθηκαν από τον κοπτόμενο για τη διαφάνεια ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν έλεγξαν, σκοπίμως και ιδιοτελώς, τους καταγεγραμμένους στη λίστα Λαγκάρντ. Μέχρι και με Ειδικό Δικαστήριο απειλήθηκαν, αν ενθυμείσθε…

Το μαγικό 49

Συναφές με τα προηγούμενα είναι και το εξής: ο πρόεδρος Βαγγέλης «μια φορά πρόεδρος, για πάντα πρόεδρος» Βενιζέλος ανέδειξε χθες στη Βουλή τη σελίδα 49 του προϋπολογισμού, που είχε καταθέσει παραπροχθές ο περίφημος Ευκλείδης «άντε να ‘ρθει ο χειμώνας να τους καταπλήξω στην Ευρώπη με τα κασκόλ μου» Τσακαλώτος. Τι λέει η σελίδα 49; Οτι στην περίοδο της κρίσης η γενναία μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους επιτεύχθηκε με το PSI –μειώθηκε κατά… 62%! Ναι αυτό το… «καταστροφικό» PSI για το οποίο μας ζαλίζει τον έρωτα, θα σημειώσω επιεικώς, το αριστερό μου αγόρι Αλέξης και οι συν αυτώ.

Και τι άλλο λέει αυτή η περίφημη σελίδα 49; Οτι το έλλειμμα το 2009 ήταν 15,2%!..

Να το πουν και του Καμμένου, να αλλάξει λίγο το σενάριο με τον Γιώργο (Παπανδρέου), τα αδέρφια του, τον Γεωργίου τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Και να το στείλουν και στον εισαγγελέα που άσκησε τις διώξεις περί εσκεμμένης αλλοίωσης του ελλείμματος, βασιζόμενος στο τι ισχυριζόταν εκείνη η Γεωργαντά…