Εννέα μήνες απαιτεί ο τοκετός. Εννέα μήνες χρειάστηκαν για να αναγεννηθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ακριβώς τόσοι πέρασαν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του περασμένου Ιανουαρίου. Ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα επτά λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ, κρατώντας τον μπλε φάκελο με την ομιλία του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων εξέπεμψε τον δυναμισμό που του χάρισε το αποτέλεσμα της κάλπης της 20ής Σεπτεμβρίου. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος, εμμέσως πλην σαφώς από το βήμα της Ολομέλειας. Επισήμανε δηλαδή ότι «αυτή η Βουλή θα σφραγίσει, κατά την τετραετή θητεία της, την έξοδο από την κρίση» και επανέλαβε ότι «έρχεται μια δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος, ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του μας έδωσε εντολή σταθερότητας, ισχυρής κυβέρνησης τετραετίας».

Τα δάκρυα στέρεψαν. Με σταθερή φωνή και ένταση στον λόγο του ο Αλέξης Τσίπρας απέβαλε πλήρως τη συναισθηματική φόρτιση που είχε μοιραστεί με το Σώμα κατά την αντίστοιχη διαδικασία του Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των 36 εβδομάδων άλλαξαν πολλά. Η ομιλία του Πρωθυπουργού κινήθηκε στο πλαίσιο των επιταγών της συμφωνίας με τους δανειστές και υπό αυτή την έννοια χρωματίστηκε με πινελιές πιο φιλικές προς την αγορά. Χρησιμοποίησε, για παράδειγμα, αρκετές φορές τις λέξεις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μεγάλες τομές». Εθεσε στόχο την «πετυχημένη πρώτη αξιολόγηση» –όπως είπε, «να φτάσουμε σε αυτήν χωρίς χρονοτριβές» –και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ξεκαθάρισε, βέβαια, πως επιδιώκει μια ανάπτυξη «με κοινωνικό, φιλεργατικό και περιβαλλοντικό πρόσημο».

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πιο σκληρά δοκιμαζόμενα κοινωνικά στρώματα, εξαγγέλλοντας μεταξύ των άλλων την άμεση δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης για 100.000 ανέργους αλλά και την κατάρτιση πανελλαδικού χάρτη της φτώχειας με έκδοση καρτών ελεύθερης μετακίνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της κυβέρνησης 13 φορές. Ηταν όμως κατά 35 λιγότερες από αυτές του περασμένου Ιανουαρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του προκάλεσε τους θορυβημένους ψιθύρους των νεοδημοκρατών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα δυνατά σχόλιά τους. Οπως για παράδειγμα στο άκουσμα της ανάγκης να προχωρήσει η χώρα σε μεταρρυθμίσεις, οι γαλάζιοι βουλευτές απάντησαν φωναχτά με «capital controls». Η αντίδραση ωστόσο ήταν μεγαλύτερη στην προαναγγελία του Πρωθυπουργού για την αναστολή, μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση προκειμένου έως τότε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ. Ο Πρωθυπουργός απάντησε στα σχόλια των νεοδημοκρατών, κάνοντας μία εξαίρεση από το κείμενό του. «Αποτελεί τουλάχιστον υποκρισία εσείς που κάνατε καμπάνια για το Ναι και προπαγανδίζατε το Ναι σε Ολα, να κουνάτε το δάχτυλο και να κάνετε κριτική σε εμάς, που αγωνιστήκαμε» ανέφερε και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, παίρνοντας θέση στα εσωκομματικά τους. «Ελπίζω κύριε Μεϊμαράκη να έχω τη χαρά να συνομιλώ μαζί σας για μακρύ χρονικό διάστημα. Να είστε εσείς αυτός που θα συζητάμε ισοδύναμα μέτρα για να προασπίσουμε μαζί το δημόσιο συμφέρον» είπε, προκαλώντας το χαμόγελο του προέδρου της ΝΔ.