Στα 41α γενέθλιά της η ΝΔ βαδίζει προς την εκλογή του ένατου αρχηγού της. Πολλοί έσπευσαν να διακωμωδήσουν τη διαδικασία. Συγχέοντας, προφανώς, τους όψιμους διεκδικητές με τις αληθινές υποψηφιότητες. Και καθώς το φετίχ του ασήμαντου και γραφικού τείνει να κυριαρχήσει στη δημόσια σφαίρα στρέψαμε την προσοχή μας στην ελαφρά πλευρά των πραγμάτων. Παραβλέποντας τις ασφαλιστικές δικλίδες της διαδικασίας ενός κόμματος με θεσμική παράδοση. Που ορίζει πενήντα υπογραφές ως προαπαιτούμενο κάθε υποψηφιότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι κυνηγοί της δημοσιότητας του δεκαπεντάλεπτου ήδη ξεχάστηκαν. Τέσσερις υποψήφιοι με διακριτό πολιτικό στίγμα θα διεκδικήσουν την ηγεσία.
Κάποιοι άλλοι ξέθαψαν τις θεωρίες περί φθαρμένου προϊόντος. Που έχουν πια οι ίδιες παραφθαρεί και διαψευστεί από τον χρόνο και τα πράγματα. Γιατί σε μια χώρα που κατατρύχεται από θεσμική ασυνέχεια η ΝΔ επιδεικνύει αξιοσημείωτη θεσμική αντοχή. Τη θεσμική αντοχή και παράδοση ενός πραγματικού ευρωπαϊκού κόμματος. Κι αυτό γιατί οι ιδέες της έχουν επικρατήσει. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συμμερίζεται ότι η ιδανική πολιτεία είναι αυτή που συνδυάζει την ελευθερία με την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί είναι το κόμμα που με επιτυχία ενσωματώνει τα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης σε ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο ορθολογικών δημοκρατικών θεσμών και δομών.
Αλλά και οι μεγάλες της επιλογές έχουν ιστορικά δικαιωθεί. Και στη θεσμοθέτηση του δημοκρατικού πλαισίου της μεταπολίτευσης και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Και σε κυβερνητικό επίπεδο, παρά τα αναπόφευκτα λάθη και τις αστοχίες, το συνολικό ισοζύγιο παραμένει θετικό. Και κατά κανόνα αντιδημαγωγικό και αντιλαϊκιστικό.
Η φθορά του χρόνου δεν έχει απαξιώσει τη ΝΔ. Το αντίθετο. Κι αυτό φαίνεται από την ανθεκτικότητα της απήχησής της στην ελληνική κοινωνία. Οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τις ιδεολογικές της αρχές. Να εκφράσουν με σαφήνεια τις θέσεις της φιλελεύθερης ιδεολογίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και των μεταναστευτικών ρευμάτων. Και να ενσωματώσουν στον πολιτικό λόγο, με τρόπο δημοκρατικό, τις παραδοσιακές αξίες για δημόσια τάξη και εξωτερική ασφάλεια. Ως δημόσια αγαθά, η προάσπιση των οποίων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ελευθερία του ατόμου και την κοινωνική ευημερία.
Να διατυπώσουν το αφήγημα της ΝΔ χωρίς ίχνος ιστορικής και ιδεολογικής ενοχής. Να ξεδιπλώσουν έναν οδικό χάρτη ανασυγκρότησης ενός σύγχρονου ανοιχτού ευρωπαϊκού κόμματος. Με συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα. Οχι αοριστολογίες. Και να αρθρώσουν σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Η εσωκομματική εκλογική διαδικασία αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία. Αν γίνει εφαλτήριο διατύπωσης θέσεων και προτάσεων συγκεκριμένων. Αφετηρία ανασυγκρότησης και ανανέωσης. Για να μπορέσει η ΝΔ να ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός της ΝΔ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από