Ορκίζονται σήμερα οι 300 βουλευτές της νέας σύνθεσης του κοινοβουλίου, όπου αυτή διαμορφώθηκε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Τη θέση του προέδρου θα λάβει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς τόσο η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και οι υπόλοιποι τρεις αντιπρόεδροι της προηγούμενης περιόδου, είτε δεν εξελέγησαν όπως ο Αλ. Μητρόπουλος και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είτε υπουργοποιήθηκαν όπως ο Γ. Μπαλάφας.

Στην οκτακομματική Βουλή, που περιλαμβάνει και το κόμμα «Ένωση Κεντρώων» που εισέρχεται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, υπάρχουν 59 γυναίκες – 10 λιγότερες από την προηγούμενη περίοδο – από τις οποίες οι περισσότερες (32) ανήκουν αποτελούν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλες 11 έχουν εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τις εκλογές εκπροσωπείται από 145 βουλευτές και ακολουθούν η Νέα Δημοκρατίας με 75, η Χρυσή Αυγή με 18, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) με 17, το ΚΚΕ με 15, το Ποτάμι με 11, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10 και η Ένωση Κεντρώων με 9. Αρκετοί είναι όμως και οι νεοφώτιστοι στο κοινοβούλιο, που φτάνουν τους 72. Εξ αυτών 42 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, 3 στη Νέα Δημοκρατίας, 5 στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 2 στο ΚΚΕ, 1 στο Ποτάμι, 2 στους ΑΝΕΛ, 6 στη Χρυσή Αυγή και 9 στην Ένωση Κεντρώων.

Οι αλλαγές στους συσχετισμούς έφεραν και εννέα βουλευτές που δεν είχαν εκλεγεί τον Ιανουάριο πίσω στα έδρανά τους. Πρόκειται για τους Κατερίνα Παπακώσφτα και Κώστα Κοντογεώργο από την Νέα Δημοκρατία, Γιάννη Μανιάτη, Χαρά Κεφαλίδου και Μιχάλη Τζελέπη από το ΠΑΣΟΚ, Μάρκο Μπόλαρη από τον ΣΥΡΙΖΑ (εκλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ), και Αχμέτ Ιλχάν από το Ποτάμι (παλαιότερα είχε εκλεγεί με τη ΝΔ). Επίσης από τη Χρυσή Αυγή επανεξελέγησαν οι Δ. Κουκούτσης και Π. Ηλιόπουλος.