«Το Σύμφωνο είναι Σύμφωνο» δηλώνει η Κομισιόν αναφερόμενη στο ενδεχόμενο δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας, πάντως, ότι είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία λόγω προσφυγικής κρίσης, εφόσον υποβληθούν συγκεκριμένα αιτήματα από ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη και ειδικά από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και τη Σταθερότητα».

Όπως σημείωσε η ίδια, οι εν λόγω κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, «που έχουν ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων», προβλέπουν ότι «υπό εξαιρετικές συνθήκες» είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιου είδους «ευελιξία».

Εάν κάποιο κράτος-μέλος καταθέσει αίτημα για να υποβληθεί στην εν λόγω διάταξη, εξήγησε, θα κριθεί κατά περίπτωση και βάσει των εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων που θα προσκομίσει.

«Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση» τονίζει.

Σημειώνεται πως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έχει δηλώσει αρκετές φορές πως η Επιτροπή εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη περίπτωση η προσφυγική κρίση, κατόπιν αιτήματος της Λουξεμβουργιανής προεδρίας.
Η Μ. Αντρέεβα, ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανταποκριθεί με «αλληλεγγύη» ως προς τις χώρες που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις προσφυγικές ροές, τόσο θεσπίζοντας τον μηχανισμό της μετεγκατάστασης, όσο και αυξάνοντας τη χρηματοδότηση προς αυτές και ζητώντας από τα κράτη-μέλη να συμβάλουν οικονομικά ακόμα περισσότερο.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι αυτή η κρίση έχει αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών», είπε χαρακτηριστικά.

Ευελιξία στο θέμα του ελλείμματος έχουν ζητήσει τόσο ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από