Σε πολλά μέρη του κόσμου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ο οργανισμός που όλοι αρέσκονται να μισούν. Για ορισμένους το ΔΝΤ είναι κακό για τους φτωχούς, τις γυναίκες, την οικονομική σταθερότητα και το περιβάλλον. Ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς κατηγορεί το ΔΝΤ ότι προκάλεσε και έπειτα επέτεινε τις οικονομικές κρίσεις που κλήθηκε να επιλύσει. Το Ταμείο κατηγορείται ότι σώζει καπιταλιστές και τραπεζίτες και όχι καθημερινούς ανθρώπους. Μπορεί η αντίληψη αυτή να είναι λανθασμένη, αλλά προκαλεί μεγάλη ζημιά και περιορίζει τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει. Το σύστημα για την πρόληψη και την επίλυση χρηματοπιστωτικών κρίσεων στηρίζεται από το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη εργαλείων με τα οποία οι χώρες μετρούν, κρίνουν και βελτιώνουν τη μακροοικονομική τους κατάσταση –τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και τη σταθερότητα τιμών και νομισμάτων. Ως αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας το ΔΝΤ ζητά από τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες που προκάλεσαν τα προβλήματα, όχι μόνο για να αποπληρώσουν τα δάνεια αλλά και για το δικό τους καλό. Είναι αναπόφευκτο ότι το Ταμείο θα κάνει λάθη, εν μέρει επειδή τα ερωτήματα και τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει αλλάζουν συνεχώς.

Ενας κόσμος χωρίς το ΔΝΤ μοιάζει πολύ με τη σημερινή Βενεζουέλα, η οποία περιλαμβάνεται σε αυτούς που κατηγορούν το Ταμείο, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει πάρει αποστάσεις από αυτό σε περίοδο κρίσης.

Το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Βενεζουέλας και πολλοί πολίτες άλλων χωρών πιστεύουν ότι το ΔΝΤ βρίσκεται εκεί για να τους πλήξει, όχι να τους βοηθήσει. Ετσι αποφεύγουν τους πόρους και τη γνώση που μπορεί να προσφέρει η διεθνής κοινότητα σε καιρούς οικονομικών κρίσεων. Αυτό τους έχει προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα παραδέχονται οι επικριτές του Ταμείου.

Ο Ρικάρντο Χάουσμαν είναι πρώην υπουργός Σχεδιασμού της Βενεζουέλας και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Inter-American Development Bank. Είναι καθηγητής οικονομικής ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου είναι και διευθυντής του Center for International Development