Σε περίπου 80 ημέρες οι παγκόσμιοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να πετύχουν μια πολύ σημαντική συμφωνία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στον ΟΗΕ τον Δεκέμβριο θα είναι σημείο καμπής για την παγκόσμια ιστορία: Θα πρόκειται για ομόφωνη αναγνώριση της ανάγκης να αναληφθεί δράση για την αντιμετώπιση του κινδύνου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Για να επιτευχθεί όμως μια συμφωνία, οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να ξεπεράσουν τη δυσπιστία που τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε πόλωση και σε αδράνεια. Η επίτευξη συμφωνίας με σταθερά όρια για τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου απαιτεί πρώτα την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν ήδη γίνει. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι υποσχέσεις των ανεπτυγμένων χωρών να δαπανήσουν 100 δισ. δολάρια κάθε χρόνο έως το 2020 για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα χρειάζεται μεγάλη και σταθερή προσπάθεια. Για αυτόν τον λόγο η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει τι μπορεί να γίνει ώστε να μπουν οι οικονομίες σε διατηρήσιμο μονοπάτι.

Η σύνοδος στο Παρίσι προσφέρει την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας ξεκάθαρος δρόμος για την αποφυγή των πιο βλαβερών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι παγκόσμιοι ηγέτες που θα παρευρεθούν δεν πρέπει να αφήσουν την ευκαιρία να ξεφύγει. Με την εκπλήρωση των υποσχέσεών τους οι πλούσιες χώρες μπορούν να δείχνουν ότι πραγματικά πιστεύουν στην επίτευξη για αποτελεσματικής συμφωνίας. Η ώρα να γίνουν επενδύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής έχει έρθει. Οι εκπομπές ρύπων εξακολουθούν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο. Εάν δεν αναληφθεί δράση, το κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η Ρέιτσελ Κάιτ είναι αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ειδική απεσταλμένη για την Κλιματική Αλλαγή