Εκτός της λίστας με τις χώρες όπου η πολιομυελίτιδα θεωρείται ενδημική έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τη Νιγηρία. Στον κατάλογο παραμένουν πλέον μόνο το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

«Είναι η πρώτη φορά που η Νιγηρία σταματά τη μετάδοση του ιού της πολιομυελίτιδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Προκειμένου μια χώρα να μπορέσει να βγει από τον κατάλογο πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος χωρίς να καταγραφούν νέα κρούσματα. Τον Ιούλιο συμπληρώθηκε, λοιπόν, ένας χρόνος από την εμφάνιση του τελευταίου κρούσματος στη Νιγηρία, αν και δεν αποκλείεται να έχουν υπάρξει μεμονωμένα κρούσματα καθώς κάποιες περιοχές είναι απομονωμένες και είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί με ακρίβεια η εξάλειψη της ασθένειας.

Πέρυσι καταγράφηκαν στη χώρα μόλις έξι κρούσματα, έναντι 338 το 2009, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Για να θεωρηθεί ότι μια χώρα είναι πλέον ελεύθερη από την ασθένεια πρέπει να περάσουν ακόμη δύο χρόνια χωρίς νέα κρούσματα.

Προβλήματα στις εκστρατείες εμβολιασμού προκαλεί η παρουσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Εξάλλου τα τελευταία χρόνια οι Νιγηριανοί αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τον εμβολιασμό των παιδιών, αφού μουσουλμάνοι ιερείς και γιατροί διέδωσαν φήμες ότι το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας αποτελεί μέρος μιας δυτικής συνωμοσίας για τη μείωση του πληθυσμού της Αφρικής.

Τον Αύγουστο η αφρικανική ήπειρος γιόρτασε έναν χρόνο χωρίς πολιομυελίτιδα, ένα σημαντικό βήμα προς την εξάλειψη της ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ. Το τελευταίο γνωστό κρούσμα της ασθένειας καταγράφηκε στις 11 Αυγούστου του 2014 στη Σομαλία.