Κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας μεταβαίνει στη Σκόπελο που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης λόγω της ισχυρής καταιγίδας, που σάρωσε επί τρεις ώρες όλο το νησί.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega είπε ότι η καταιγίδα άφησε πίσω της «κουρέλια» κάνοντας αποτίμηση της καταστροφής μια ημέρα μετά την ισχυρή νεροποντή που έπληξε το νησί.

Όπως είπε ο κ. Βασιλούδης, το νερό που έπεσε μέσα σε 2-3 ώρες δεν έχει πέσει σε όλο το χρόνο, και σημείωσε πως κανένας Σκοπελίτης δεν θυμάται τέτοιας έντασης βροχή.

Έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ο δήμαρχος, για όσους πολίτες και επιχειρηματίες έχει καταστραφεί η περιουσία τους ολοσχερώς. Όπως διευκρίνισε επλήγησαν κάποιες περιοχές του νησιού, όπως ο Αγνώντας όπου έχει καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς οι ταβέρνες που βρίσκονταν στην περιοχή, έχουν μπάζα ύψους 2-3 μέτρων. Μίλησε επίσης για την ολική καταστροφή ξενοδοχείων και καταστημάτων σε κάποιες περιοχές.

Σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί, αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές αναστολή πληρωμής των όποιων φόρων για τα επόμενα δύο χρόνια, «έως ότου οι πολίτες ορθοποδήσουν», όπως είπε ο δήμαρχος.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κινητοποιήσει πλήρως τον μηχανισμό της και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το δήμο Σκοπέλου προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατό αμεσότερα και αποτελεσματικότερα τα προβλήματα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Σκοπέλου η Πυροσβεστική δέχτηκε 95 κλήσεις. Επενέβησαν 8 συνεργεία της με 26 πυροσβέστες, που έως τώρα έκαναν 45 αντλήσεις υδάτων και παρείχαν βοήθεια σε επτά άτομα.

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από την ισχυρή βροχόπτωση, παρασύροντας αυτοκίνητα και κάδους. Πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα οχήματά τους, ενώ μεγάλο μέρος του λιμανιού του νησιού καταστράφηκε.

Στην κεντρική παραλία της Σκοπέλου ένα ορμητικό ποτάμι με απίστευτη δύναμη και ταχύτητα έπαιρνε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του. Από τα ορμητικά νερά παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν δεκάδες δίκυκλα και αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε διάφορους χώρους της παραλίας ή που μεταφέρθηκαν από άλλα σημεία της Χώρας.

Τα σχολεία με απόφαση δημάρχου, δεν θα λειτουργήσουν για λόγους ασφαλείας.

Υπάρχουν προβλήματα στην ύδρευση και στην ηλεκτροδότηση του νησιού, ενώ έχουν διακοπεί και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της σταθερής τηλεφωνίας σε περιοχές στην Χώρα Σκοπέλου. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν και πολλά καταστήματα στο παραλιακό μέτωπο.

Δρόμοι που είχαν κλείσει από μπάζα και πέτρες άνοιξαν με την παρέμβαση τεχνικών συνεργείων του δήμου Σκοπέλου και η συγκοινωνία αποκαταστάθηκε στον δρόμο Χώρας Σκοπέλου-Γλώσσας.

Στη γειτονική Σκιάθο που επίσης επλήγη από την κακοκαιρία, μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο η κεντρική οδός Παπαδιαμάντη, ενώ στην περιοχή Κολιός έπεσε δένδρο και έκλεισε για μία ώρα ο δρόμος Σκιάθου-Κουκουναριών.

Η κακοκαιρία συνεχίζεται και σήμερα σε όλες τις Σποράδες, με βροχές κατά διαστήματα.