O ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Βρίσκεται, εκ νέου, στη θέση του οδηγού και διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να κυβερνήσει και να διαχειριστεί την εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού έκανε μια εντυπωσιακή και τέλεια στροφή 360 μοιρών, βρέθηκε στο ίδιο σημείο με πριν και με καλύτερους όρους. Εχει, όπως επιθυμούσε διακαώς, τον αγαπημένο του εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος μπήκε στη Βουλή ενώ οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν εκτός, και ταυτόχρονα εκκαθάρισε το εσωτερικό τού κόμματος απομακρύνοντας την αντιπολίτευση των Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μάλλον εξελέγησαν ακριβώς γιατί ο Τσίπρας τούς ανέδειξε σε απαραίτητο γρανάζι της διακυβέρνησης, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα έπεσε θύμα της γνωστής και πάντα επίκαιρης θεωρίας του μαντριού και του λύκου που τρώει τα πρόβατα.

Πρέπει πλέον να αναγνωρίσουμε στον Αλέξη Τσίπρα μια θαυμαστή ικανότητα να διαβάζει τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, το οποίο του κάνει όλα τα χατίρια. Το επόμενο διάστημα θα δούμε τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, πλέον, Τσίπρα και πώς θα επιλέξει να διαχειριστεί αυτή τη μεγάλη νίκη, αν και προοσωπικά εκτιμώ ότι δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα, ούτε σε πρόσωπα ούτε σε πολιτικές.

Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δεύτερη ευκαιρία που ζητούσε, με πολύ καλύτερους όρους από αυτούς που είχε φανταστεί· ταυτόχρονα έθεσε τη ΝΔ σε μια νέα περίοδο εσωστρέφειας· τα δύσκολα θέματα που είτε αναδείχθηκαν είτε κρίθηκαν ως η αχίλλειος πτέρνα της διακυβέρνησής του δεν συζητήθηκαν καθόλου ή πολύ λίγο (Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, διαπραγμάτευση, κλείσιμο τραπεζών κ.λπ.).

Οι εκλογές κρίθηκαν πάλι στο επίπεδο των αρχηγών, εκεί όπου φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να μην έχει αντίπαλο, ενώ η υπόσχεση για επιστροφή του κεφιού από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Οι παταγώδεις αποτυχίες της κυβέρνησης, οι οποίες οδήγησαν σε ένα πολύ σκληρό τρίτο Μνημόνιο δεν φαίνεται να έπαιξαν ρόλο στην επιλογή του εκλογικού σώματος, ενώ αντίθετα οι υποσχέσεις εφαρμογής ενός παράλληλου (sic) στο Μνημόνιο προγράμματος έπεισαν, μαζί με τη διαβεβαίωση ότι ο Τσίπρας έπαθε κι έμαθε.

Με όπλο την εμπειρία, η οποία πληρώθηκε και πληρώνεται πανάκριβα, ο Πρωθυπουργός καλείται να εφαρμόσει αυτά που έφερε και ψήφισε στη Βουλή. Ελπίζω ότι οι πολίτες δεν θα κληθούν και πάλι στις κάλπες με κεντρικό σύνθημα «έλα να δεις τι έκανες».

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων.