Η αύξηση τιμών στις 19 χώρες του ευρώ διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε μόλις 0,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας η Eurostat. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφωνόταν σε 0,2%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Με την ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές το ευρώ σημείωσε νέα υποχώρηση έναντι του δολαρίου και του γεν. Οι αγορές εξετάζουν πλέον σοβαρά την πιθανότητα να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Το ευρώ υποχώρησε 0,4% και διαμορφώθηκε στα 1,1220 δολάρια. Τα μάτια των αγορών είναι στραμμένα στη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία θα καθορίσει την πορεία των νομισμάτων στις διεθνείς αγορές. Από τα τέλη του προηγούμενου έτους το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 7% έναντι του δολαρίου.

Πριν από λίγες μόνο ημέρες ο Ντράγκι είχε αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα παραμένει έτοιμη να παρέμβει ξανά χορηγώντας ρευστότητα στην αγορά, εάν η βουτιά των τιμών του πετρελαίου και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες αγορές πλήξουν τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Από τον Μάρτιο, που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, οι τιμές στην ευρωζώνη έχουν μείνει σχεδόν στάσιμες. Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί στο 0,3% πριν να υποχωρήσει ξανά τους επόμενους μήνες στο 0,2%. Πλέον η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί ολόκληρο το 2015 στο 0,1% και ότι θα αυξηθεί στο 1,1% μέσα στο 2016. Η ΕΚΤ θέτει ως στόχο την αύξηση και διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στα επίπεδα του 2%.

Σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αυξάνοντας τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προσπάθεια που κάνει να αυξήσει τις τιμές στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

© Bloomberg News