Για ακόμη μία φορά, τα βλέμματα όλα ήταν στραμμένα στην πύλη του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, αυτή τη φορά αρκετά πριν από την προκαθορισμένη προσέλευση των δύο αρχηγών. Η ώρα είναι λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Οι μεταλλωρύχοι έχουν ανηφορίσει τη Μεσογείων από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπου βρίσκονται σχεδόν μία εβδομάδα με σκηνές και αποκλείουν την κεντρική πύλη της ΕΡΤ. Φωνάζουν συνθήματα και κάνουν θόρυβο με τις σφυρίχτρες τους, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η προσέλευση των δημοσιογράφων για την τηλεμαχία.

Μισή ώρα αργότερα, τα αίματα ανάβουν. Αλλά για λίγο. Τα ΜΑΤ τούς απομακρύνουν από την κεντρική είσοδο, ενώ ήδη έχουν μπει από την πλαϊνή οι δημοσιογράφοι. Μαζί φθάνουν και οι συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών. Πρώτα ο Γιώργος Κυρίτσης και λίγο αργότερα η Ολγα Γεροβασίλη από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Αργότερα, οι Κώστας Καραγκούνης και Νίκος Καραχάλιος από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ΠΗΓΕ ΠΡΩΤΟΣ. Η ώρα περνά. Λάμπης Ταγματάρχης και Διονύσης Τσακνής, η διοίκηση της ΕΡΤ, υποδέχονται στο πλατύσκαλο της εισόδου τους δημοσιογράφους και λοιπούς «καλεσμένους», κάτω από τα απαστράπτοντα φλας των φωτογράφων και τις κάμερες. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που καταφθάνει, λίγο πριν από τις 8 και μισή. Οι μεταλλωρύχοι που παραμένουν συγκεντρωμένοι, αλλά πιο μακριά από την κεντρική πύλη, ξεσπαθώνουν φωνάζοντας συνθήματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν χάνει το κέφι του. Αντιθέτως, χαμογελά εμφανώς περισσότερο από την Τετάρτη, όταν έμοιαζε σφιγμένος και αγχωμένος.

Η σειρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν αργεί. Πιο «επίσημος», με γραβάτα αυτή τη φορά και το σακάκι φορεμένο. Μπλέιζερ, με χρυσά κουμπιά, θυμίζοντας κάτι από Δημήτρη Αβραμόπουλο – στυλιστικά τουλάχιστον. Παρότι οι δημοσιογράφοι τού ζητούν δήλωση, αυτός κοντοστέκεται, χαμογελά και προχωρεί. Στο γραφείο του Λ. Ταγματάρχη, στο γραφείο του Δ. Τσακνή ήδη ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατεβαίνει πρώτος στο στούντιο 3, δέκα λεπτά πριν από τις 9. Σχεδόν στις 9 φθάνει και ο Αλέξης Τσίπρας. Οι φωτογράφοι παίρνουν τις απαραίτητες πόζες. Το σκηνικό κατά το ήμισυ διαφορετικό σε σχέση με το ντιμπέιτ όλων των αρχηγών, αφού ο συντονιστής και οι έξι δημοσιογράφοι βρίσκονται πάλι απέναντι από Τσίπρα – Μεϊμαράκη, αλλά οι δύο αρχηγοί στέκονται αυτή τη φορά όρθιοι απέναντί τους.

Μετά την παρουσίαση των κανόνων της τηλεμαχίας από τον Πάνο Χαρίτο, το ντιμπέιτ αρχίζει. Η ώρα είναι 9 και τέταρτο. Στην πρώτη ερώτηση, η αμηχανία και των δύο είναι εμφανής. Κυρίως από το διπλό πλάνο, όπου φαίνονται οι αντιδράσεις ενός εκάστου. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πιο βαρύς, με το γνωστό του χαμόγελο και χαρακτηριστικές νευρικές κινήσεις δεξιά και αριστερά. Και ο Αλέξης Τσίπρας με το δικό του μειδίαμα, πιο χαλαρός και σταθερός στη θέση του.

Την ίδια ώρα, στο μπαρ του Ραδιομεγάρου στον πρώτο όροφο, λίγα μέτρα μακριά από το στούντιο όπου χτυπά η καρδιά του ντιμπέιτ, έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και συνεργάτες των δύο πολιτικών, αλλά και υπάλληλοι της ΕΡΤ. Ο χώρος αυτή τη φορά έχει χωριστεί σε καπνιστές και μη καπνιστές, αλλά η… καπναπαγόρευση έχει πάει περίπατο. Ολοι όμως παρακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια και τα σχόλια εκλείπουν. Περιμένουν όμως με αγωνία την πρώτη κόκκινη κάρτα των αρχηγών.

Αυτό συμβαίνει στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει τον λόγο και «χτυπάει» τον αντίπαλό του με αναφορές στη διαφθορά, την υπόθεση Siemens και τη λίστα Λαγκάρντ. Ξεκινά διάλογος των δύο, χωρίς όμως να έχουν οπτική επαφή, κοιτώντας μακριά ο ένας από τον άλλο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως το πάει σερί: αξιοποιεί και τις τρεις ευκαιρίες του να παρέμβει αμέσως, ζωντανεύοντας τον διάλογο και καταφέρνοντας να εκνευρίσει τον πρόεδρο της ΝΔ. Στη δε παρατήρηση του συντονιστή ότι ήδη εξαντλείται το δικαίωμα παρεμβάσεων, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Δεν πειράζει, ας πάει και το παλιάμπελο»!

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ. Η ατάκα της βραδιάς ανήκει πάντως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Κύριε Μεϊμαράκη, μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο, που πίνει τρία μπουκάλια ουίσκι και μετά ένα σφηνάκι και το άλλο πρωί που ξυπνάει λέει ότι τον κατέστρεψε το σφηνάκι». Ακόμη και ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να αντισταθεί και χαμογελά. Και απαντά δύο φορές με την ίδια ατάκα: «Ο κ. Τσίπρας τα έχει μπερδέψει».

Και ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποίησε δηλητηριώδεις ατάκες για να χτυπήσει τον πρώην πρωθυπουργό. «Μας ζαλίσατε με τις 17 ώρες, τι είστε ωρομίσθιος;» είπε αναφερόμενος στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της 12ης Ιουλίου, την οποία επικαλείται συχνά-πυκνά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα, τα φώτα στο στούντιο έσβησαν. Και οι δύο αρχηγοί αποχώρησαν, αποτιμώντας ο καθένας με το επιτελείο του την εμφάνισή του στην τηλεμαχία. Οι νικητές και οι χαμένοι όμως θα φανούν την Κυριακή. Στην κάλπη.