Τα τρέχοντα προβλήματα της Κίνας έχουν εξεταστεί σε μεγάλο βαθμό με τρόπο μονοδιάστατο: την αποτυχία της κυβέρνησης να επιτρέψει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Πολλοί παρατηρητές όμως έχουν παρερμηνεύσει άλλες σημαντικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος και μετοχών.

Στις αρχές Αυγούστου η Κίνα υποτίμησε το γουάν έναντι του δολαρίου με κύριο στόχο να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας. Πολλοί έκαναν λόγο για συναλλαγματικό πόλεμο από την πλευρά της Κίνας. Μπορεί η κίνηση να έγινε σε κακή περίοδο, αλλά πιθανότατα υποτιμήσεις νομισμάτων θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς λόγω της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία.

Επίσης γίνεται λόγος για τις παρεμβάσεις τής Κίνας στο χρηματιστήριο. Οπως αναφέρεται, οι κινεζικές Αρχές παρενέβησαν πολλές φορές στο παρελθόν για να στηρίξουν την αγορά μετά την κατάρρευσή της, αλλά και κατά την περίοδο που οι τιμές των μετοχών ακολουθούσαν ανοδική πορεία. Πολλοί αγνοούν όμως ότι οι κινεζικές Αρχές είχαν αναλάβει δράση τους τελευταίους έξι μήνες για να εμποδίσουν τη δημιουργία φούσκας. Οι κινήσεις των Αρχών της χώρας να μειώσουν τα περιθώρια δανεισμού για την αγορά μετοχών είχε ουσιαστικό στόχο να μειωθεί η άνοδος των τιμών και όχι να ευνοήσουν την άνοδο αυτή.

Την ίδια στιγμή οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος είχαν στόχο να ομαλοποιήσουν την υποτίμηση του γουάν και όχι να την εντείνουν. Αν αναλογιστούμε αυτούς τους δύο παράγοντες και τις εξελίξεις, είναι γενίκευση να αποδώσουμε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κίνα.

Ο Τζέφρι Φράνκελ είναι καθηγητής στο Kennedy School of Government του Harvard. Εχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.