Η έναρξη της σχολικής χρονιάς συμπίπτει με τις σοβαρότερες εξετάσεις που καλείται να δώσει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από καταβολής του. Τα αποτελέσματα των stress tests, που ξεκινούν εντός της εβδομάδας θα καθορίσουν το μέλλον των τραπεζών και τη μορφή που θα έχουν για τα επόμενα χρόνια.

Κατ’ αναλογία με το σχολείο, τα δύο βασικά μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η δυνάμει επιστροφή των καταθέσεων. Στην πρώτη περίπτωση, τα ζητούμενα είναι δύο: ποσά από τα δάνεια που αποπληρώνονται κανονικά σήμερα θα μετατραπούν σε επισφάλειες αν συνεχιστεί η ύφεση και πόσα από τα σημερινά κόκκινα δάνεια μπορεί να ανακτηθούν. Ηδη οι τράπεζες έχουν προετοιμάσει φακέλους έως 1.000 δανείων που θα εξετασθούν διεξοδικά, όντας αντιπροσωπευτικό δείγμα του χαρτοφυλακίου τους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της άσκησης, θα υπολογιστούν και οι επιπλέον κεφαλαιακές τους ανάγκες τα επόμενα χρόνια. Η άσκηση θα γίνει ξεχωριστά για τα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά δάνεια, ενώ στα καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι οι επισφάλειες είναι μη ανακτήσιμες.

Οσον αφορά τις καταθέσεις, με δεδομένο ότι οι εκροές έχουν ουσιαστικά σταματήσει μετά την επιβολή των capital controls, η άσκηση έχει την εντελώς αντίθετη λογική. Με βάση τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που εκτιμάται ότι θα επικρατούν στη χώρα, οι τράπεζες καλούνται να υπολογίσουν το ύψος των καταθέσεων που θα επιστρέψουν τους επόμενους μήνες. Οσο μεγαλύτερο το ποσό τόσο μικρότερες θα είναι οι ανάγκες τους σε ρευστότητα, μιας και οι καταθέσεις που θα γυρίσουν από το εξωτερικό και κυρίως από το… στρώμα θα έχουν άμεσο, θετικό αντίκτυπο στον ισολογισμό τους.

Η εξεταστική περίοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η σκληρή διαπραγμάτευση των διοικήσεων με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές Αρχές. Και αυτό γιατί ακόμα εκκρεμούν λεπτομέρειες που μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα της άσκησης. Το σίγουρο είναι ότι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου, το τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι πια το ίδιο.