Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και ειδικά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη της υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20 αναφέρει δημοσίευμα του διεθνούς δικτύου CNBC.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως ο τρόπος που θα δρομολογηθεί η ελάφρυνση χρέους είναι σημαντικός. Ενδεικτικά σημειώνει πως παρά το ότι το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί σε σχεδόν 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια, η Γερμανία φαίνεται να αποδέχεται μόνο την παράταση της διάρκειας των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην η Ελλάδα, όταν οι ελληνικές αρχές από την πλευρά τους θέλουν παρεμβάσεις και στα επιτόκια δανεισμού.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε ειδικό σημείωμα του ΔΝΤ εν όψει της Συνόδου της G20 σύμφωνα με το οποίο αν και αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στη παρατεταμένη αβεβαιότητα που περιέβαλλε τις διαπραγματεύσεις για το νέο ελληνικό πρόγραμμα ήταν περιορισμένη, η οικονομική πίεση θα μπορούσε να επανεμφανιστεί στη ζώνη του ευρώ, αν το τελευταίο σχέδιο διάσωσης δεν εφαρμοσθεί εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας ή της μεταρρυθμιστικής κόπωσης.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται στην σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και επικαλείται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον προσωπικό λογαριασμό της Χίλαρι Κλίντον την περίοδο που κρατούσε τα ηνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2010, από τα οποία προκύπτει πως συνεργάτες της Κλίντον ανησυχούσαν για την ελληνική κρίση, τις επιπτώσεις της στην ευρωζώνη και τις πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει στις ευρωατλαντικές σχέσεις και σε θέματα γεωστρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ.