Την περασμένη Δευτέρα ήταν ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ που προέβλεψε καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Χθες, παρόμοια ανησυχία εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ μιλώντας για «κίνδυνο» για την Ελλάδα.

Ο Ολλανδός απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο της χώρας του, μάλιστα, δεν μάσησε τα λόγια του. Ξεκαθάρισε ότι αν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, δεν θα εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Οπως επισήμανε σε ενημερωτικό σημείωμα, ενόψει του άτυπου Eurogroup στις 11-12 Σεπτεμβρίου, είναι θετικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα τυγχάνει «ευρείας πολιτικής στήριξης» στην Ελλάδα αφού πέρασε από το Κοινοβούλιο με 222 ψήφους. Αλλά αυτό, προφανώς, δεν αρκεί. Χρειάζεται να υπάρξει και συνέχεια.

Η αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση που επέδειξαν οι δανειστές όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, δεν σημαίνει πως δεν έχουν τις ανησυχίες τους για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα, μάλλον μοιάζει να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Ανησυχούν κατ’ αρχάς για το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης. Προβληματίζονται όμως ακόμη και για το ενδεχόμενο να θελήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να επιφέρει αλλαγές, «βελτιώσεις» στα συμφωνηθέντα. Ηδη, κάποια τέτοια μηνύματα έχουν αρχίσει να εκπέμπονται και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, η πρώην τρόικα έχει εμπειρία από τη μνημονιακή δυσανεξία σειράς ελληνικών κυβερνήσεων.

Αν πράγματι υπάρξει καθυστέρηση λόγω πολιτικής «εμπλοκής», δεν θα λείψουν μόνο τα 3 δισ. από την οικονομία, με επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στα δημοσιονομικά μεγέθη. Θα δοθεί λαβή να καθυστερήσει και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ηδη υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να μετατεθεί για το 2016.

Το καλό είναι ότι οι Αμερικανοί, όπως έκανε γνωστό χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, προτίθενται να ασκήσουν πίεση στην ευρωζώνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του G20 στην Αγκυρα το Σαββατοκύριακο. Αλλά οι ίδιοι είναι βέβαιο ότι θα ασκήσουν ανάλογες πιέσεις και στην ελληνική πλευρά, να τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας. Το έχουν κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν.