Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στην τεχνολογία και την αυτοματοποίηση οδηγούν θεωρητικά σε αύξηση της παραγωγικότητας, αν και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη της οικονομίας δεν δείχνουν πάντα κάτι τέτοιο.

Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν πλέον τόσο υψηλό χρέος που προκαλείται μείωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ συγχρόνως μειώνεται και η κατανάλωση.

Επίσης η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει την απασχόληση σε μια μεταβατική περίοδο όπου έχουν αλλάξει οι ανάγκες της αγοράς.

Την ίδια ώρα, στην τεχνολογία επενδύουν και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του εργατικού κόστους. Η τάση αυτή είναι ήδη εμφανής σε χώρες όπως η Κίνα. Καθώς ο καιρός περνά, ο αντίκτυπος της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στην αγορά εργασίας θα γίνεται όλο και πιο εμφανής, τόσο σε ανεπτυγμένες, όσο και σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σε λίγα χρόνια τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν σημαντικές αλλαγές από την υιοθέτηση της τεχνολογίας σε κάθε κλάδο της οικονομικής ζωής.

Οι θεσμοί, οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι οφείλουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές που προκαλεί η τεχνολογία στη δομή των οικονομιών. Η μετάβαση αυτή θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθεί, ανταμείβοντας κάποιους και υποχρεώνοντας κάποιους άλλους να προσαρμοστούν με πιο δύσκολο τρόπο. Τα αποτελέσματα που θα έχουν οι αλλαγές αυτές στην παραγωγικότητα δεν θα είναι συνολικά ορατές για κάποιο χρονικό διάστημα. Οποιοι όμως κινηθούν πρώτοι προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να έχουν περισσότερα οφέλη από τους υπόλοιπους.

Ο Μάικλ Σπενς είναι νομπελίστας στα οικονομικά και καθηγητής Οικονομικών στη Stern School of Business, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης