Η προθεσμία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι συγκεκριμένη και αρκετά σφιχτή. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζουν καλά ότι όλα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μετά τίθεται σε εφαρμογή η κοινοτική οδηγία για το bail in και τα πράγματα περιπλέκονται καθώς δεν θα είναι εύκολο να ισχύσουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά μόνο για τις ελληνικές τράπεζες.

Ετσι, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αντίστροφη μέτρηση που ξεκίνησε με την υπογραφή της συμφωνίας και ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους. Το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο και πιεστικό. Πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού τους, να γίνουν τα stress tests και με βάση αυτά να προσδιοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών. Και στο τέλος, να αντλήσουν τα χρήματα τόσο από τα κεφάλαια του ESM όσο και μέσω αγορών. Ειδικά το τελευταίο σκέλος είναι και το πιο πιεστικό αφού πρέπει να γίνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο περιβάλλον ώστε να προσελκύσουν ιδιώτες μετόχους και ξένα funds.

Για όλα αυτά έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες ακόμη. Μόνο που πλέον θα πρέπει να υπολογίσουν και μια αρκετά μεγάλη καθυστέρηση λόγω των εκλογών. Μπορεί το τεχνικό κομμάτι των ελέγχων να τρέχει, όμως ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών στις διαδικασίες είναι κομβικός. Και με υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες, ωστόσο, είναι απαραίτητες για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση.

Οι τραπεζίτες παρακολουθούν με αγωνία την εκλογική διαδικασία και για έναν ακόμη λόγο. Γνωρίζουν καλά ότι την επομένη του σχηματισμού κυβέρνησης θα πρέπει να συνεργαστούν με τον υπουργό των Οικονομικών ώστε να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να προλάβουν τις προθεσμίες.

Και όσο καθυστερήσει ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης τόσο πιο ασφυκτική θα γίνεται η πίεση από την αντίστροφη μέτρηση.