Στις κάλπες οδηγείται η χώρα μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης, ενώ άγνωστη παραμένει η ακριβής ημερομηνία των πρόωρων εκλογών και θα εξαρτηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η ανεξαρτητοποίηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα οι είκοσι πέντε βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, προχώρησαν στην ανεξαρτητοποίησή τους και το σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπό τον τίτλο «Λαϊκή Ενότητα».

Στόχος τους, εκτός της δημιουργίας πολιτικής κίνησης που θα συμμετάσχει στις εκλογές, να λάβουν την τρίτη διερευνητική εντολή και να αποκλειστούν έτσι Χρυσή Αυγή και Ποτάμι.

Στη «Λαϊκή Ενότητα» δεν συμμετέχουν Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και να στηθούν οι κάλπες «το συντομότερο δυνατό» – πιθανότατα στις 20 Σεπτεμβρίου. Κατέθεσε, παράλληλα, τη διερευνητική εντολή, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διατεθειμένα -όπως φάνηκε και από την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη να δεχθεί να λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – να διευκολύνουν το στόχο του Τσίπρα για τη διεξαγωγή τους το συντομότερο δυνατόν.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ωστόσο, ζήτησε να αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή και έτσι μετέβη το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τη σχετική εντολή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, ανακοινώνοντας ότι θα έχει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου ναεξετάσει κατά πόσο υπάρχει ανοχή ή εμπιστοσύνη για συγκρότηση κυβέρνησης με πρωθυπουργό ακόμη και άλλο στέλεχος από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει.

Πάντως από χθες το βράδυ τόσο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος όσο και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να μπουν σε συζητήσεις ούτε να στηρίξουν άλλο κυβερνητικό σχήμα από την παρούσα Βουλή.

Στο διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η λαϊκή εντολή που έλαβε τον Ιανουάριο εξάντλησε τα όριά της, ενώ επιτέθηκε στα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, τα οποία, με δήλωσή τους, προχωρούν στη δημιουργία πολιτικού σχηματισμού.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 το μεσημέρι, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για εκλογές, αλλά θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτελέσουν την τελευταία λύση.

Ως τραγική επιλογή για τη χώρα χαρακτήρισε τις εκλογές ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα σταθεί απέναντι σε κάθε εκβιαστικό δίλημμα.

«Θα παραμείνουμε εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση, με τις κόκκινες γραμμές μας», δηλώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Δραπέτη της ευθύνης» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα η Φώφη Γεννηματά.

Στον Λαφαζάνη η τρίτη εντολή

Στον Παναγιώτη Λαφαζάνη θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, η τρίτη διερευνητική εντολή εφόσον αποβούν άκαρπες οι συνομιλίες του Β. Μεϊμαράκη για τον σχηματισμό κυβέρηησης.

Με επιστολή που κατέθεσαν στην Βουλή 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν την ανεξαρτητοποίησή τους και τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού με την ονομασία «Λαϊκή Ενότητα».

Αρχηγός και επικεφαλής του νέου κόμματος τίθεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.