Τι απόφαση θα πάρει η Τζάνετ Γέλεν όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων; Αν και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η Fed θα επιλέξει τη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2006, εντούτοις ενισχύονται οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του κινεζικού «ιού» θα αναβάλει την απόφασή της η Γέλεν.

Αναβολή που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, δηλαδή για άγνωστο χρόνο. Από τη συνεδρίαση της Fed πάντως δεν προέκυψε ο οριστικός χρόνος αύξησης των επιτοκίων. Αναμενόμενο, εκτιμούν κάποιοι. Το γουάν είναι συνδεδεμένο με το δολάριο. Η πρόσφατη υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος το έχει ήδη ενισχύσει. Επομένως, αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα ενδυνάμωνε περαιτέρω το γουάν, κάτι που κανείς στη Δύση δεν θα ήθελε.

Ούτε φυσικά η Γέλεν. Στον αντίποδα, όσο παραμένει η ασάφεια ως προς τον χρόνο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τόσο θα ενισχύονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σε περίοδο μάλιστα που συνεχίζονται οι αναταράξεις στις αγορές λόγω της Κίνας και της συνεχιζόμενης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.

Η εξίσωση για την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν είναι εύκολη. Η ίδια η Γέλεν πάντως έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα εξαρτηθεί από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και ειδικότερα από την απασχόληση, τον πληθωρισμό και τον ρυθμό αύξησης των ημερομισθίων. Τα στοιχεία και στους τρεις αυτούς τομείς είναι ενθαρρυντικά.

Χθες πάντως, το γεγονός ότι η Fed δεν έδωσε ενδείξεις ως προς το πότε θα αυξήσει τα επιτόκιά της, προκάλεσε πιέσεις σε δολάριο και χρηματιστήρια. Το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (η ισοτιμία έφτασε και στα 1,117 δολάρια), ενώ τα χρηματιστήρια κατέγραψαν στο σύνολό τους απώλειες.

Από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μέχρι σήμερα, η αμερικανική οικονομία κατάφερε να ανακάμψει πολύ ταχύτερα και με πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Συνέβαλε σε αυτό η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού σε συνδυασμό με την πολιτική μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων αθροιστικού ύψους άνω των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.© Bloomberg News