Θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τη δυστοκία που ανιχνεύεται στο Μέγαρο Μαξίμου ως προς τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης σαν προστάδιο της προσφυγής στις κάλπες. Πολιτικά ως κίνηση είναι κατανοητή. Με την απώλεια της δεδηλωμένης των 151 εδρών, ο Αλέξης Τσίπρας νομιμοποιείται (μέσα σε ένα σκηνικό «θυματοποίησης») να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία και να ζητήσει καθαρές λύσεις. Από την άλλη, όμως, η τριήμερη αντιπαράθεση στη Βουλή όχι μόνον δεν θα προσφέρει τίποτα, αφού η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει από τον περασμένο Ιούλιο επιβεβαιωθεί, απεναντίας μπορεί να προκαλέσει ακόμη βαθύτερα τραύματα στην κυβερνητική πλειοψηφία και να φθείρει την πρωθυπουργική εικόνα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακολουθεί εκ νέου με στωικότητα τις επιθέσεις και τις τσιρίδες από πλατφορμιστές και άλλους οπαδούς της δραχμής. Προφανώς το κλίμα αυτό δεν είναι το καλύτερο για την έναρξη μιας προεκλογικής εκστρατείας.

Το πιθανότερο είναι, ωστόσο, οι δεύτερες σκέψεις για την ψήφο εμπιστοσύνης να έχουν να κάνουν με το γράμμα του Συντάγματος. Εάν ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει τη λύση των πρόωρων εκλογών, ο συντομότερος δρόμος προς τις κάλπες περνά μέσα από την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης. Κι αυτό επειδή η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης εγγυάται την καθυστέρηση της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης εκλογών –και η καθυστέρηση δεν περιορίζεται στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Οπως εξηγεί ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, εάν ο Αλέξης Τσίπρας υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί σχεδόν άμεσα να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος για τη διάλυσης της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Κρίνοντας ότι η παραίτηση της πλειοψηφούσας κυβερνητικής ομάδας (αφού συνταγματικά η κυβέρνηση Τσίπρα εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Εθνικής Αντιπροσωπείας) δεν αφήνει περιθώριο για τη στήριξη άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, μπορεί να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και να επιβεβαιώσει αυτή την αδυναμία. Με τη ενεργοποίηση του άρθρου 37 παρ. 3 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφεύγει ουσιαστικά τον σκόπελο των διερευνητικών εντολών.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, τότε ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι αναγκασμένος να κινηθεί στη βάση των διερευνητικών εντολών. Και αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Σωτηρέλης, επειδή έχει χαθεί για την κυβέρνηση Τσίπρα ο μανδύας της πλειοψηφούσας ομάδας –ακόμη και στην περίπτωση που λόγω αποχής τουλάχιστον 60 βουλευτών η κυβέρνηση λάβει ψήφο ανοχής (άνω των 120 βουλευτών αλλά λιγότερων από 151). Σε μια τέτοια εξέλιξη, πριν από τη διάλυση της Βουλής, θα πρέπει να λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί διερευνητική εντολή, επιδιώκοντας να σχηματίσουν εντός τριημέρου κυβερνητικό σχήμα που θα μπορούσε να εγκρίνει η παρούσα Βουλή. Και μάλιστα όχι μόνον οι τρεις πρώτοι, αλλά και ο τέταρτος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που διαθέτει την ίδια κοινοβουλευτική ισχύ (17 έδρες) με τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής.

Συνεπώς, αν στο Μαξίμου ερρίφθη ο εκλογικός κύβος, ο συντομότερος δρόμος δείχνει ελκυστικότερος. Οχι μόνο για την ανακοίνωση αλλά και για τη διενέργεια των εκλογών –30 ημέρες το αργότερο από τη διάλυση της Βουλής, 22 το συντομότερο. Οι αντίστοιχες Κυριακές έχουν ήδη τσεκαριστεί στο ημερολόγιο του Τσίπρα.