Η κρίση χρέους στην Ελλάδα έχει βοηθήσει την κυβέρνηση της Γερμανίας να γλιτώσει 100 δισ. ευρώ από πληρωμές τόκων κρατικών ομολόγων. Μάλιστα το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα κληθεί να επωμισθεί η Γερμανία από μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, αναφέρει οικονομικό ινστιτούτο της χώρας.

Η Γερμανία ωφελήθηκε δυσανάλογα από τις εξελίξεις καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα κρατικά ομόλογά της επειδή τα θεωρούν ασφαλέστερα σημειώνει σε μελέτη του το ινστιτούτο IWH. Το αποτέλεσμα ήταν ότι από το 2010 τα επιτόκια των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν τόσο, ώστε τα κέρδη για την κυβέρνηση να είναι μεγαλύτερα από τις πιθανές απώλειες που θα μπορούσε να υποστεί το Βερολίνο εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και δεν πλήρωνε ούτε καν ένα μικρό μέρος των χρεών προς τη Γερμανία, σύμφωνα με το IWH.

«Τα οφέλη αυτά δεν πρέπει να παραβλέπονται» ανέφερε το ινστιτούτο το οποίο υπολογίζει ότι η έκθεση της Γερμανίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 90 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό υπολογίζεται και το κόστος του τρίτου πακέτου βοήθειας. Τα κέρδη της Γερμανίας υπολογίστηκαν προσομοιώνοντας «ένα υποθετικό επιτόκιο των κρατικών ομολόγων της, με βάση ένα σενάριο κατά το οποίο τα επιτόκια που θα πλήρωνε η Γερμανία θα ήταν ανεξάρτητα από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους» ανέφερε το ινστιτούτο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Η Ανγκελα Μέρκελ έχει δεχθεί επικρίσεις για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και ορισμένοι έχουν ζητήσει από τη Γερμανία να χορηγήσει τα κέρδη της στην Αθήνα ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ανάκαμψη. Αντί για αυτό η Μέρκελ επιταχύνει τα σχέδια μείωσης του δημόσιου χρέους καθώς τα χαμηλά επιτόκια ρεκόρ με τα οποία δανείζεται η χώρα της επιτρέπουν να αναχρηματοδοτεί το χρέος της.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει να μειώσει έως το 2016 το ομοσπονδιακό χρέος σε λιγότερο από 70% του ΑΕΠ, το οποίο σήμερα είναι περίπου στο 77%. Εως το 2019 το Βερολίνο θέλει να φθάσει το χρέος στο 61,5% του ΑΕΠ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ θέτει ως όριο το 60% του ΑΕΠ.

Σχολιάζοντας την έκθεση του IWH, ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν ανέφερε ότι μπορεί τα χαμηλά επιτόκια να βοηθούν την κυβέρνηση να μειώνει τα επιτόκια δανεισμού, αλλά από την εξέλιξη αυτή πλήττεται σημαντικά ο ιδιωτικός τομέας, και ιδιαίτερα οι αποταμιευτές.

© Bloomberg News