«Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία στις 18 Αυγούστου» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν άνθρωποι-μέσα και έξω-που δεν θέλουν συμφωνία».

«Από αύριο αρχίζει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας» είπε στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε έως τις 18 Αυγούστου να κατατεθεί το κείμενο στη Βουλή.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε, πάντως, πως προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων και από την πλευρά των εταίρων, προσθέτοντας πως η εμπειρία δείχνει ότι όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε συμφωνία οι πιέσεις αυξάνονται.

Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που, σε συνεργασία με εγχώριους κύκλους, θέλουν την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχουν άνθρωποι – μέσα και έξω – που δεν θέλουν συμφωνία […] Μιλάω για ισχυρούς κύκλους που θέλουν τη χώρα εκτός ΕΕ για οικονομικούς λόγους», είπε, κάνοντας λόγο για «λόμπι δραχμής» που αποτελείται από «ξένα συμφέροντα διαπλεκόμενα με ντόπια συμφέροντα».

Για τα εσωκομματικά

Αναφορικά με την εσωκομματική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι «δυο διαφορετικοί στρατηγικοί σχεδιασμοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα». «Πιστεύω ότι δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές σε επίπεδο κυβέρνησης δεν μπορούν εύκολα να σταθούν» είπε.

Ερωτηθείσα αν οι διαφωνούντες πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους σχολίασε ότι «υπάρχουν κώδικες στην Αριστερά, όπως υπάρχει και ο κώδικας δεοντολογίας της ΚΟ», αλλά -όπως είπε- «υπεράνω αυτών υπάρχουν και ηθικοί κώδικες και οι κώδικες της μη απαξίωσης της άλλης πολιτικής άποψης».

Για το ενδεχόμενο εκλογών

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «εκλογές θα γίνουν όποτε χρειαστεί», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα ασχοληθούμε σήμερα για το πότε θα γίνουν.

«Είναι λάθος να σχεδιάζουμε τώρα πολιτικές εξελίξεις. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Κληθείσα να απαντήσει σε ερωτήματα για το αν η χώρα θα πάει σε εκλογές, σε περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία πέσει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών κατά την ψηφοφορία επί της επικείμενης συμφωνίας, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «μια κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν η ίδια δεν πατάει».

«Οι εκλογές είναι πιθανές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα πρέπει να ασχοληθούμε με το πότε θα γίνουν», πρόσθεσε.

Η κ. Γεροβασίλη απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού πολυκομματικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι «το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα δεν θα το φέρουμε από το παράθυρο στο προσκήνιο».

Η ίδια ανακοίνωσε, επίσης, ότι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς το μπόνους των 50 εδρών.

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η κ. Γεροβασίλη εκτίμησε ότι η πρόεδρος της Βουλής έχει κάνει λάθη.

Ωστόσο τόνισε ότι «η κυβέρνηση σέβεται τους θεσμούς και τους ρόλους» και ότι «ο καθένας κρίνει και κρίνεται».

Για τους αγρότες

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι ένα από θετικά της συμφωνίας είναι ότι εξασφαλίζει περιβάλλον τριετίας που επιτρέπει ορισμένα μέτρα να μεταφερθούν πιο πίσω χρονικά, όπως το θέμα με τη φορολογία των αγροτών. «Το κάνουμε για να μείνει η χώρα όρθια» είπε.

Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής με σχετικά νομοσχέδια.