Η διαδικασία και οι όροι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον του κλάδου. Και αυτό γιατί η επιτυχία της διαδικασίας θα καθορίσει και την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην τρέχουσα συγκυρία όσοι σκέφτονται να επενδύσουν τα χρήματά τους στις μετοχές των τραπεζών βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμη πιο κρίσιμη απόφαση. Γιατί με την οδηγία περί bail-in, σε περίπτωση που προκύψουν και νέες κεφαλαιακές ανάγκες, είναι οι πρώτοι που θα δουν την επένδυσή τους να εξανεμίζεται.

Από την άλλη, χωρίς την υποστήριξη των μετόχων, η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κλονίζεται συθέμελα. Οπως τονίζουν τα ίδια τα στελέχη των τραπεζών, για να λειτουργήσουν χρειάζονται τη στήριξη των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων.

Κεφαλαιώδης σε αυτό αναμένεται να είναι ο ρόλος των παλαιών μετόχων, θεσμικών αλλά και ιδιωτών. Είναι –στις περισσότερες των περιπτώσεων –οι ίδιοι μέτοχοι που στηρίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τις αρχές της δεκαετίας.

Οι μέτοχοι αυτοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία μάλιστα θα πραγματοποιηθεί στην εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία των capital controls αλλά και ενός χρηματιστηρίου που από σήμερα μετράει τις πληγές του, έχοντας μείνει κλειστό για περισσότερο από έναν μήνα.

Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία καλούνται να βρουν τη «χρυσή τομή», ώστε να μην απαξιωθούν πλήρως οι παλιοί μέτοχοι οι οποίοι στήριξαν στο παρελθόν τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζουν καλά ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να είναι αρκετά δελεαστικοί, προκειμένου να μπει «νέο χρήμα» και να πετύχουν –στον βαθμό του εφικτού –οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ούτως ώστε με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, ιδανικά μέχρι τα τέλη του χρόνου, να επανέλθει πλήρως η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες τόσο στο μέτωπο των καταθετών, που θα γνωρίζουν ότι οι καταθέσεις τους δεν κινδυνεύουν, όσο και μεταξύ των επενδυτών.