Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν δεδομένο ότι η στήριξη των λαών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ενιαίο νόμισμα εξαρτιόνταν από το πόσο καλά –ή άσχημα –πήγαιναν τα πράγματα στο εσωτερικό κάθε χώρας. Οταν υπήρχαν αρνητικές εξελίξεις στο εσωτερικό, κατηγορούσαν τις Βρυξέλλες.

Τώρα όμως η αντίληψη των Ευρωπαίων αλλάζει. Για τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης η φήμη της Ευρώπης μπορεί πλέον να δεχτεί πλήγμα και από εσωτερικές αρνητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως δείχνει πρόσφατη έκθεση των Δημοσθένη Ιωάννου, Ζαν Φρανσουά Ζαμέ και Γιοχάνες Κλέιμπλ που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα τώρα αυξάνουν τη δυσπιστία ότι, ύστερα από 5 χρόνια μεγάλων προβλημάτων, η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε σταθερή ανάκαμψη. Η εξέλιξη αυτή παρέχει χείρα βοηθείας σε πολιτικούς, όπως η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, που θέλουν να σταματήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι συντάκτες της έκθεσης χρησιμοποιούν ως παράδειγμα και τη Γερμανία, όπου η πίστη στην ενωμένη Ευρώπη έχει μειωθεί παρά το γεγονός ότι οι πολίτες είδαν την κατάσταση στο εσωτερικό της δικής τους χώρας να βελτιώνεται. Οπως το έθεσαν οι ερευνητές, «η υψηλότερη ανεργία και τα (υψηλά) κρατικά χρέη σε άλλες χώρες – μέλη οδηγούν συστηματικά σε υψηλότερα επίπεδα ευρωσκεπτικισμού» στο εσωτερικό πολλών χωρών, ακόμη και εάν αυτές δεν έχουν τα ίδια προβλήματα. Αυτό δείχνει ότι «οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εσωτερικής στήριξης (άλλων ευρωπαϊκών χωρών) προς την ΕΕ». Αυτό μπορεί να εξηγεί το γιατί η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ έκανε κάθε προσπάθεια να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ακόμη και όταν κινδύνευσε να έχει πολλές αντιδράσεις στις τάξεις των δικών της βουλευτών.

Για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μια αποτυχία να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε πια ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα για να το εποπτεύει. «Είναι κρίσιμο το ότι η μελλοντική πολιτική υποστήριξη προς την ΕΕ μπορεί να εξαρτάται από την ικανότητα των θεσμών της ΕΕ να αποτρέπουν αύξηση της ανεργίας και του χρέους» αναφέρει η μελέτη. Ουσιαστικά η μελέτη δείχνει ότι όλοι οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης νιώθουν ότι έχουν μια κοινή μοίρα, ακόμη και εάν η μοίρα αυτή έχει αρνητικές προοπτικές.

© Bloomberg News