Αμέσως μετά το άνοιγμα των τραπεζών, πρώτο μέλημα των διοικήσεων είναι να υπολογίσουν τη ζημιά που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες. Κλειστά καταστήματα, capital controls, απλήρωτα δάνεια και ακάλυπτες επιταγές μεταφράζονται σε «λογαριασμό» δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και το δεύτερο μέλημα είναι να αναζητήσουν τρόπους να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της ζημιάς αυτής από ιδίους πόρους, προτού ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησής τους από τον ESM.

Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία θα παίξουν οι θυγατρικές τους εταιρείες, εντός, αλλά κυρίως εκτός Ελλάδας. Εξάλλου, και στα πλάνα αναδιάρθρωσης που είχαν καταστρώσει εδώ και περίπου έναν χρόνο, η πώληση των μη βασικών δραστηριοτήτων τους ήταν βασικό συστατικό. Πλέον όμως, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, οι διαδικασίες επιταχύνονται.

Ετσι, με έπαθλο τις θυγατρικές τράπεζες στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναμένεται να ξεσπάσει ένας «πόλεμος» ανάμεσα στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και τράπεζες του εξωτερικού.

Η κίνηση της Alpha Bank να πουλήσει στη Eurobank το δίκτυο των καταστημάτων της στη Βουλγαρία έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ είναι απτή απόδειξη ότι οι εξελίξεις τρέχουν. Με την κίνηση αυτή, αφενός η Alpha Bank απαλλάχθηκε από δραστηριότητες που της στερούσαν ρευστότητα χωρίς προοπτικές ανάκαμψης και αφετέρου η Eurobank ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της στη χώρα.

Το μοντέλο της συγκέντρωσης των θυγατρικών εκτός Ελλάδος είναι μια τακτική που –όπως φαίνεται –θα ακολουθηθεί και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, όπου έχουν παρουσία τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δημιουργηθούν «πρωταθλητές» ανά χώρα με ισχυρή παρουσία. Ετσι ώστε, όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης, οι εκτός Ελλάδος κτήσεις να έχουν ουσιαστική αξία, αποτελώντας τα ασημικά των τραπεζών που θα δοθούν για να διασωθεί η λειτουργία τους.

Και αυτό γιατί, στα μάτια των ξένων επενδυτών ή αγοραστών, ένα ισχυρό δίκτυο από θυγατρικές τράπεζες στα Βαλκάνια και την Τουρκία μπορεί εν τέλει να έχει σαφώς μεγαλύτερη αξία από τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα.