Mήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης στέλνουν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD) τονίζοντας πως στόχος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα είναι ένα πακέτο βοήθειας και όχι μόνιμο ή προσωρινό Grexit.

Στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον αρχηγό του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και απευθύνεται στους βουλευτές του SPD, οι σοσιαλδημοκράτες αναφέρουν πως στόχος παραμένουν νέες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για ένα πακέτο βοήθειας και τονίζεται ότι «για προσωρινό ή μόνιμο Grexit δεν γίνεται διαπραγμάτευση».

Καλούν τους αρχηγούς κρατών ναβάλουν στην άκρη τα εθνικά συμφέροντα και προειδοποιούν ότι «μια διάσπαση σε επί της αρχής αντίθετες θέσεις της βόρειας, νότιας και ανατολικής Ευρώπης για το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα και θα ζημίωνε σοβαρά την Ευρώπη και το ευρώ».

Εντούτοις, στην ίδια επιστολή επισημαίνουν ότι η πρόταση της Ελλάδαςέχει ακόμη πολλά προβλήματα και ότι θα πρέπει τμήμα μιας συμφωνίας να αποτελεί μια αποτελεσματική επιτήρηση και μια αποτελεσματική «συνοδεία» για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη, οι σοσιαλδημοκράτες αποδίδουν ευθύνες για την απώλεια χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση και σημειώνουν ότι έτσι αυξάνεται η χρηματοδοτική ανάγκη της Αθήνας σε πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηρίζουν μάλιστα προβληματική τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.