Με την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την κομματική ηγεσία η ΝΔ αναζητεί νέο προσανατολισμό στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τη χαμηλή πτήση του Ναι στο δημοψήφισμα. Η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού είχε χαρακτηριστικά ακαριαίου χτυπήματος, αιφνιδίασε ακόμη και τον πυρήνα των σαμαρικών βουλευτών, αλλά θεωρήθηκε αναγκαία κίνηση για να διασώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ζωτικό του χώρο.
Στην πραγματικότητα, από σήμερα κιόλας, η ΝΔ εισέρχεται σε τροχιά ανάδειξης νέας ηγεσίας, ενώ τις σχετικές διαδικασίες αναλαμβάνει να εποπτεύσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος –υπό την ιδιότητα του αντιπρόεδρου της ΝΔ πλέον –θα εκτελεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου έως την εκλογή νέου αρχηγού.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής το επόμενο διάστημα θα διαχειριστεί και τις διαβουλεύσεις για λογαριασμό της ΝΔ μπροστά στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές –αρχής γενομένης με τη συμμετοχή του στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος θεωρεί επιτακτική ανάγκη την άμεση επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος εθνικής τραγωδίας. Στις πρώτες δηλώσεις του ως επικεφαλής του κόμματος ανέφερε ότι η ΝΔ «πάντοτε συνέβαλλε δημιουργικά στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει στη σύσκεψη αρχηγών με συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι η ευθύνη της εκπροσώπησης της χώρας, συνεπώς και του όποιου αποτελέσματος στη διαπραγμάτευση, ανήκει στην κυβέρνηση.

Η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή φρουράς στη ΝΔ άρχισε να δρομολογείται αργά χθες το απόγευμα, όταν διαφάνηκε η σαρωτική επικράτηση του Οχι στο δημοψήφισμα. Ζήτημα παραίτησης του Αντώνη Σαμαρά είχε ήδη θέσει από την προηγούμενη ημέρα η Ντόρα Μπακογιάννη, σε επεισοδιακή τηλεφωνική επικοινωνία της το μεσημέρι του Σαββάτου με τον πρώην πρωθυπουργό. Μέχρι χθες το απόγευμα, ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο δεν σχεδίαζε την αποχώρησή του, αλλά ευελπιστούσε ότι η κάλπη του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει και στη πολιτική επανάκαμψή του.

Με καθημερινά διαγγέλματα, άλλωστε, όλη την περασμένη εβδομάδα επεδίωκε να αναδείξει τον κυρίαρχο ρόλο του στην πτέρυγα του Ναι, παρά τις προτροπές ακόμη και γαλάζιων στελεχών να προστατευθεί και να κινηθεί σε έναν ενισχυτικό ρόλο της εθνικής επιτροπής υπέρ του Ναι.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η χθεσινή υπεροπλία του Οχι κινητοποίησε τους γαλάζιους μηχανισμούς, ιδίως την πτέρυγα των καραμανλικών, η οποία παρασκηνιακά συνέστησε την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε ήδη επικοινωνήσει με τον Κώστα Καραμανλή πριν συναντηθεί, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, με τον Αντώνη Σαμαρά στη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ ακολούθησε και επικοινωνία των Σαμαρά – Καραμανλή. Στην καραμανλική πτέρυγα κυριαρχούσε η εικόνα ότι, βάσει του εκλογικού αποτελέσματος, η γαλάζια ηγεσία ήταν πλέον πολιτικά ακυρωμένη.

ΕΚΚΛΗΣΗ. Κατόπιν αυτών ο Αντώνης Σαμαράς έχρισε αντιπρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ανακοίνωσε την παραίτησή του. Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του κάλεσε την κυβέρνηση να ανατρέψει αμέσως την εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε το Grexit, απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους να στηρίξουν τη χώρα και διαμήνυσε ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν ένα μεγάλο ιστορικό λάθος και για την Ευρώπη.

«Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί! Ως κυβέρνηση αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για μιαν Ελλάδα καλύτερη μέσα στην Ευρώπη. Ως αντιπολίτευση αγωνίστηκα για να αποφύγει ο τόπος τα χειρότερα. Προειδοποίησα εγκαίρως για εκείνα που επρόκειτο να συμβούν. Πάλεψα για να τα αποτρέψω. Πολλές φορές είχα να παλέψω σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Και μέσα κι έξω. Σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Τώρα οι κίνδυνοι που επισήμανα επαληθεύονται. Εύχομαι, ειλικρινά, να μη βγουν αληθινοί ώς το τέλος. Μοναδικός μου οδηγός, πάντα, ήταν και είναι η συνείδησή μου. Και η αίσθηση χρέους προς την Ελλάδα…», κατέληξε.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ. Από χθες το βράδυ, εξάλλου, άρχισαν παρασκηνιακά στο γαλάζιο στρατόπεδο και οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με στενούς συνεργάτες του (όπως ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού την περίοδο Καραμανλή Νίκος Καραχάλιος) αναζητούν τις κατάλληλες ημερομηνίες για να κινηθούν οι καταστατικές διαδικασίες.

Βάσει του Καταστατικού, η εκλογή θα γίνει από την κομματική βάση, ενώ επιτελικά στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού δεν αποκλείουν εκλογή ακόμη κι εντός του Ιουλίου. Για τις σχετικές αποφάσεις αναμένεται να συγκληθεί τις επόμενες ημέρες η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις –λόγω της ανοικτής εθνικής υπόθεσης –οι εσωκομματικές διαδικασίες να παραπεμφθούν για τον Σεπτέμβριο. Δεν προκρίνεται, πάντως, η διενέργεια έκτακτου Συνεδρίου πριν από την εκλογή νέου αρχηγού.

Για την κούρσα της διαδοχής το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη συζητείται εκ νέου από αρκετά στελέχη, αλλά μια υποψηφιότητά της προεξοφλείται ότι θα εξαρτηθεί από την υποψηφιότητα ή μη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην εσωκομματική μάχη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μπει και ο Νίκος Δένδιας, ενώ εμφανίζονται να το ζυγίζουν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Μάκης Βορίδης.