Ποια Ελλάδα και ποια κρίση; Τα διεθνή χρηματιστήρια τρέμουν, αλλά όχι για ένα πιθανό Grexit. Ούτε καν για ένα πιθανό Brexit. Ενα απλό δευτερόλεπτο –για την ακρίβεια ούτε καν ολόκληρο, αλλά 9 δέκατα του δευτερολέπτου –έχει σημάνει συναγερμό στους ναούς του χρήματος διεθνώς.

Απόψε το βράδυ οι φύλακες του παγκόσμιου χρόνου θα προσθέσουν ένα δευτερόλεπτο στο τελευταίο λεπτό του Ιουνίου. Δηλαδή στις 23.59.59 ώρα Γκρίνουιτς (02.59.59 ώρα Ελλάδας) η ώρα θα «κολλήσει» για ένα πρόσθετο δευτερόλεπτο (23.59.60), προτού τα ρολόγια δείξουν 24.00.00 (03.00.00 ώρα Ελλάδας) και ξεκινήσει η Τετάρτη 1 Ιουλίου. Αλλα συστήματα απλώς θα «σβήσουν» για ένα δευτερόλεπτο.

Επειδή η προσθήκη αυτού του εμβόλιμου δευτερολέπτου συμπίπτει με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία και την Αυστραλία, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στα συστήματα. Συναλλαγές ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων γίνονται με την έναρξη της συνεδρίασης των χρηματιστηρίων σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία, εκεί όπου το έξτρα δευτερόλεπτο θα προστεθεί ακριβώς πριν. Μα, τόση ανακατωσούρα για κάτι τόσο μικρό; Είναι η πρώτη φορά που η προσθήκη συμβαίνει στο μέσο της εβδομάδας, εξηγούν οι ειδικοί, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς θα συμπεριφερθούν τα συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο που έχει στη βάση του την ώρα Γκρίνουιτς.

Αν συνεχίζετε να μην κατανοείτε τις ανησυχίες, ίσως σας πείσει το γεγονός ότι έχουν σχεδιαστεί διάφοροι τρόποι αντίδρασης. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι συναλλαγές θα κλείσουν νωρίτερα ενώ κάποιες αγορές θα ανοίξουν αργότερα. Σε Αυστραλία και Ασία το δευτερόλεπτο θα προστεθεί στα ρολόγια νωρίτερα ενώ στο ιαπωνικό χρηματιστήριο τα ρολόγια θα καθυστερήσουν δύο ώρες ώστε οι συναλλαγές να συγχρονιστούν με την αλλαγή. Στη Βραζιλία το έξτρα δευτερόλεπτο προστέθηκε ήδη από την Κυριακή.

Τυπικά ο πλανήτης χρειάζεται 86.400 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιήσει περιστροφή 360 μοιρών σε ένα 24ωρο. Ομως λόγω των βαρυτικών επιδράσεων από τον Ηλιο, τη Σελήνη και άλλους πλανήτες, υπάρχει μια ανεπαίσθητη επιβράδυνση, η οποία περιοδικά διορθώνεται. Μέχρι σήμερα η προσθήκη του δευτερολέπτου έχει γίνει 26 φορές, με τελευταία το 2012. Και τότε είχαν προκληθεί ορισμένα προβλήματα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στο Διαδίκτυο. Ο πονοκέφαλος που προκαλεί περιοδικά αυτό το εμβόλιμο δευτερόλεπτο έχει ως αποτέλεσμα πολλές πλευρές να ζητούν να σταματήσει αυτή η πρακτική –δηλαδή ο χρόνος να βασίζεται αποκλειστικά στα ατομικά ρολόγια υψίστης ακριβείας, χωρίς περιοδική διόρθωση βάσει του αστρονομικού χρόνου. Αν συμβεί αυτό, θα αποκλίνουν όλο και πιο πολύ μελλοντικά, οπότε σταδιακά θα χαθεί η σύνδεση ανάμεσα στη μέτρηση του χρόνου και την εμπειρία των ανθρώπων για τον χρόνο γύρω τους.