Η Ελλάδα ζει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και όλοι ελπίζουμε, αλλά και προσπαθούμε να συμβάλουμε να μη γίνουν δραματικές τις επόμενες ημέρες και σφραγίσουν τραγικά τα επόμενα χρόνια για τους Ελληνες.

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα πνίγουν την ελληνική κοινωνία. Η οικονομία βυθίζεται, η κυβέρνηση πελαγοδρομεί χωρίς στόχους, χωρίς πυξίδα και κυρίως χωρίς αποτέλεσμα.

Εχει διαπράξει σοβαρά λάθη στρατηγικής και τακτικής, έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και έχει κόψει γέφυρες με παραδοσιακούς φίλους της Ελλάδας.

Η χώρα πληρώνει την αμφίθυμη, αντιφατική και μετέωρη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι θύμα της λαϊκιστικής, αντιμνημονιακής ρητορείας του.

Στραγγίζουμε τις τελευταίες σταγόνες ρευστότητας για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της χώρας, επειδή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται δήθεν σκληρά επιδιώκοντας να φανεί ότι κάτι έχει κερδίσει.

Ζητά μία απόφαση για το χρέος. Μα την έχει ήδη. Με τη ρητή απόφαση των εταίρων από τον Νοέμβριο του 2012, με την οποία δεσμεύτηκαν να εξετάσουν και περαιτέρω απομείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Εχουν πολιτική και ηθική υποχρέωση να το πράξουν. Πρόσφατα δε εμφανίζονται να συμφωνούν σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι αριθμοί για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι τυχαίοι ως προς την εξέλιξη του χρέους. Αποτελούντμήμα της ανάλυσης για τη διαχείρισή του.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τώρα απαιτούνται αποφάσεις.Τέρμα οι μπλόφες. Τώρα είναι η στιγμή για τα μεγάλα«ναι» και ταμεγάλα«όχι». Αδιαπραγμάτευτο «ναι» στο ευρώ.

Οκ. Τσίπρας οφείλει άμεσα να πετύχει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών.

Να πει το μεγάλο «όχι» στις ιδεοληψίες του κόμματός του για ρήξη.

Οπως και οι εταίροι μας οφείλουν να σταθούν με αλληλεγγύη και σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ηελπίδα είναι στην Ευρώπη.

Ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία απαιτεί μια συμφωνία, που θα συνιστά βιώσιμη λύση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της εθνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους, τη συνοχή και την αλληλεγγύη της κοινωνίας μας.
Η ρήξη ισοδυναμεί με καταστροφή για την Ελλάδα, για όλους τους Ελληνες, για όλες τις Ελληνίδες, για όλες τις γενιές, για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις.

Γιατί θα φτωχοποιήσει ακόμη περισσότερο όλους τους Ελληνες, τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μεσαία τάξη, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην παραγωγή, στο εμπόριο, στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, η ρήξη αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα μας στις προκλήσεις και στις εντάσεις μιας ρευστής κατάστασης και μιας επικίνδυνης εποχής στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

Το ΠΑΣΟΚ με εθνική, δημοκρατική και κοινωνική ευθύνη θα κρίνει, θα αξιολογήσει και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια που θα διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αλλωστε αυτή η θέση και επιλογή συμπορεύεται και ταυτίζεται με το αίσθημα, την επιθυμία και τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Η Φώφη Γεννηματά είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ