Ένα κρύο πιάτο από τα χέρια της Ρένας (της Φτελιάς) και από το βιβλίο της «Συνταγές που Αγαπήσαμε», το οποίο πρόσφατα μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα γαλλικά.

Υλικά

8 μέτρια παντζάρια

1 κεσεδάκι γιαούρτι

2 κεσεδάκια μαγιονέζα

2 κεσεδάκια καρυδόψιχα χοντροκομμένη

1 ποτήρι του κρασιού ξύδι (+ λίγο ξύδι για να ξεπλύνουμε το εσωτερικό των παντζαριών)

1 κουτάκι τόνο σε νερό καλά σουρωμένο

1 ξινόμηλο κομμένο σε κυβάκια

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και μόλις βράζει βάζουμε τα παντζάρια να βράσουν (περίπου 15 λεπτά). Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τα καθαρίζουμε και τα ανοίγουμε όπως τις ντομάτες για γεμιστά. Αδειάζουμε τη σάρκα, βάζουμε λίγο ξύδι και τα γυρίζουμε ανάποδα.

Ψιλοκόβουμε τη σάρκα και προσθέτουμε τη μισή καρυδόψιχα, το ξύδι, τον τόνο , το μισό γιαούρτι, τη μισή μαγιονέζα, το ξινόμηλο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύουμε., Γεμίζουμε ένα ένα τα πατζάρια.

Ανακατεύουμε την υπόλοιπη μαγιονέζα με το γιαούρτι. Πάνω από κάθε παντζάρι βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα και λίγη καρυδόψυχα.

Σκεπάζουμε τα παντζάρια με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες. Αν θέλουμε προσθέτουμε ψιλοκομμένο σκόρδο.

Τρώγονται κρύα.

Από το βιβλίο «Ρένα της Φτελιάς: Συνταγές που αγαπήσαμε», Εκδόσεις Στεργίου (Θα το βρείτε στα stergiouShop.com, amazon.com, www.amazon.co.uk και στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Public).