Έρευνες για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, πέρα από τις ποσότητες που έχουν ήδη ανακαλυφθεί και σε μεγαλύτερα βάθη ξεκινά η Energean Oil που εκμεταλλεύεται τα υφιστάμενα αποθέματα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Μαθιός Ρήγας από μεθαύριο Τετάρτη ξεκινούν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή μεταξύ Θάσου και Καβάλας, όπου βρίσκεται ήδη το πλοίο της Νορβηγικής εταιρίας Dolphin που θα κάνει τις έρευνες. Με τα δεδομένα που θα προκύψουν θα υπάρξει αφενός καλύτερη εικόνα για τα κοιτάσματα που έχουν ήδη ανακαλυφθεί και αφετέρου θα επιδιωχθεί να εντοπιστούν νέα. Οι νέες σεισμικές έρευνες θα δώσουν εικόνα του υπεδάφους σε βάθος μέχρι και 6 χλμ. ενώ μέχρι τώρα η εικόνα από παλιότερες έρευνες φθάνει μέχρι 4 χλμ. Οι έρευνες θα ολοκληρωθούν στις αρχές Ιουλίου αλλά η ερμηνεία των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το 2016.

Οι σεισμικές έρευνες περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean συνολικού ύψους 200 εκατ. δολαρίων, επρόκειτο να γίνουν το 2016 αλλά επισπεύδονται κατά ένα χρόνο καθώς η συγκυρία (χαμηλές τιμές πετρελαίου) έχει οδηγήσει διεθνώς σε αναστολή των ερευνητικών εργασιών με αποτέλεσμα ο σχετικός εξοπλισμός να διατίθεται σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Συνοπτικά, στον κόλπο της Καβάλας και στα βάθη που έχουν διερευνηθεί μέχρι στιγμής, υπάρχουν 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα οποία ως τώρα έχουν παραχθεί τα 110 εκατ., άλλα 30 εκατ. είναι βεβαιωμένα και θα αντληθούν στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη και έχουν βρεθεί άλλα 30 εκατ. είναι τα δυνητικά αποθέματα για τα οποία δεν έχει καταρτισθεί ακόμη πρόγραμμα άντλησης. Ο στόχος των νέων σεισμικών εκτείνεται πέραν των 300 εκατ. που υπάρχουν στα μικρότερα βάθη. Στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την περιοχή περιλαμβάνονται και οι ανακαλύψεις στις περιοχές ‘Άθω και Καλλιράχης όπου έχει ανακαλυφθεί πετρέλαιο σε μη εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποιότητες, αλλά διαφορετικής (ανώτερης) ποιότητας σε σχέση με αυτό του Πρίνου, με πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδρόθειο.

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι η Energean δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την παραχώρηση των 20 θαλάσσιων «οικοπέδων» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ενώ μετέφερε εικόνα χαμηλού ενδιαφέροντος από τη διεθνή πετρελαϊκή αγορά λόγω αφενός των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και αφετέρου της συγκυρίας για την ελληνική οικονομία. Τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο να δοθεί μία ακόμη αναβολή (η προθεσμία λήγει στις 14 Ιουλίου) παρά να υπάρξει ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον ενώ εξέφρασε το φόβο οι περιοχές να δεσμευτούν από εταιρίες που δεν θα έχουν σκοπό να κάνουν έρευνες αλλά να τις μεταβιβάσουν αργότερα.

Η Energean έχει αναλάβει τις έρευνες στα Ιωάννινα και το Κατάκολο ενώ εκκρεμεί η αξιολόγηση των προσφορών για τις περιοχές ‘Αρτας – Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Ο κ. Ρήγας έθεσε τέλος γενικότερα θέμα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας, τονίζοντας ότι γεωλογικά ανάλογες περιοχές με τον Πρίνο υπάρχουν στον Θερμαϊκό και τον κόλπο του Ορφανού (για τις οποίες έχει υποβάλει προτάσεις) ενώ αναξιοποίητες λόγω (όπως ο ίδιος εκτίμησε) των εκκρεμοτήτων με την οριοθέτηση των θαλασσών ζωνών παραμένουν και οι περιοχές ανατολικά της Θάσου που έχουν παραχωρηθεί από 30ετίας σε Κοινοπραξία με συμμετοχή των ΜΕΛΠΕ.