Πάμφθηνο κομμάτι του μοσχαριού (περίπου 4 ευρώ το κιλό), εξαιρετικά μαλακό και με αρκετή κόλα, εάν το βράσεις σε χαμηλή φωτιά για τρεις και κάτι ώρες. Το δύσκολο είναι να στα κόψει ο χασάπης, διότι κάποιοι τα πουλάνε με το κεφάλι ολόκληρο. Ο πουρές πατάτας είναι εύκολο και γρήγορο συνοδευτικό.

Υλικά

1 κιλό μάγουλα μόσχου

1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί

1 κιλό πατάτες

1 ποτήρι γάλα

1,5 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι, φρέσκο κρεμμυδάκι για το τελείωμα

Εκτέλεση

Για τα μάγουλα

Αλατοπιπερόνουμε τα μάγουλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μόλις κάψει ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τα μάγουλα. Τα σωτάρουμε μέχρι να φύγει το κόκκινο χρώμα. Ρίχνουμε δύο ποτήρια κρύο νερό, χαμηλώνουμε στο ένα τέταρτο της θερμοκρασίας και τα αφήνουμε για περίπου 3,5 ώρες να σιγοβράσουν. Κατά διαστήματα προσθέτουμε νερό. Με το πέρας του χρόνου και αφού έχει παραμείνει λίγο ζουμί, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε 2-3 λεπτά να πάρει βράση και το σβήνουμε.

Για τον πουρέ πατάτας

Πλένουμε τις πατάτες. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και τις σκεπάζουμε. Τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Σε περίπου μισή ώρα τις τρυπάμε με μαχαίρι. Αν μπαίνει εύκολα μέσα, είναι έτοιμες.

Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Τις πατάμε με το εργαλείο του πουρέ και τις λιώνουμε. Βάζουμε το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το γάλα αρκετά ζεστό και ανακατεύουμε μέχρι να μας αρέσει η πυκνότητά του.

Προσθέτουμε κατά το σερβίρισμα λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (το πράσινο μόνο).