Τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση αντικατοπτρίζουν οι μεγάλες αναδιοργανώσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από την HSBC Holdings Plc και την Deutsche Bank AG.

Τα κολοσσιαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δυσκολεύονται να αυξήσουν τις αποδόσεις των μετοχών τους εν μέσω αλλαγών που συντελούνται στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους και ιδιαίτερα στις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν πλέον για κεφαλαιακή επάρκεια. Παράλληλα έχουν μειωθεί τα έσοδα των τραπεζών από συναλλαγές (trading). Το αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών είναι ότι πλέον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη μείωση των λειτουργικών τους δαπανών.

Η HSBC που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης ανακοίνωσε χθες ότι έως το 2017 θα προχωρήσει στην περικοπή έως 25.000 θέσεων εργασίας. Αυτό θα γίνει στα πλαίσια των προσπαθειών του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, του Στιούαρτ Γκιούλιβερ, να μειώσει τα έξοδα κατά περίπου 5 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων, η HSBC θα αποχωρήσει από τη Βραζιλία και την Τουρκία. Προχθές η Deutsche Bank ανακοίνωσε αλλαγή ηγεσίας ύστερα από απαίτηση των μετόχων της.

Στα προβλήματα των μάνατζερ των τραπεζών έρχονται να προστεθούν και οι νομικές προκλήσεις που κοστίζουν δισεκατομμύρια σε τράπεζες όπως η HSBC και η Deutsche Bank. Το κόστος προστίμων, διακανονισμών, αποζημιώσεων και άλλων σχετικών δαπανών ανήλθε το 2014 στα 3,7 δισ. δολάρια για την HSBC. Η Deutsche Bank εκλήθη τον Απρίλιο να πληρώσει πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων όταν κατηγορήθηκε από τις Αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι συμμετείχε σε χειραγώγηση επιτοκίων. Τα τελευταία τρία χρόνια η γερμανική τράπεζα έχει κληθεί να πληρώσει άλλα 8 δισ. δολάρια για να κλείσουν νομικές διαμάχες.

© Bloomberg News