Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, της οποίας το επίκεντρο εντοπίστηκε στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, έγινε έντονα αισθητή λίγο μετά τις 04.00 στην Αθήνα, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους της να πεταχτούν από τα κρεβάτια τους.

Ο πρόεδρος τουΟργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι η σεισμική δόνηση προέρχεται από ρήγμα γειτονικό του ρήγματος της Αταλάντης, το οποίο δεν έχει γενετική σχέση με αυτό, και συνεπώς δεν μπορεί να το διεγείρει και να προκαλέσει μεγαλύτερο σεισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας,η νυχτερινή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 04.09 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, σε απόσταση 26 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά της Χαλκίδας και 77 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά των Αθηνών.

Το εστιακό βάθος της υπολογίστηκε στα 13 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός, εκτός από την Αθήνα, στην Στερεά Ελλάδα, την Φθιώτιδα, την Εύβοια και τη Χαλκίδα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι μετά τα 5,3 Ρίχτερ καταγράφηκαν μικρότερες σεισμικές δονήσεις, προερχόμενες από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει μια λογική μετασεισμική ακολουθία, η οποία λειτουργεί καθησυχαστικά καθώς καταγράφει τάσεις εκτόνωσης του φαινομένου.

Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε η γνωστή επιφυλακτικότητα των δυο πρώτων εικοσιτετράωρων μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Η «απομυθοποίηση» του ρήγματος της Αταλάντης

Με αφορμή τη σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ από μια περιοχή ιδιαίτερα σεισμογόνο λόγω της ύπαρξης του ρήγματος της Αταλάντης, η συζήτηση με τον κ. Λέκκα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς «απομυθοποίησε» την καταστροφική φήμη του διάσημου ρήγματος.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε ότι, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και έρευνες στην περιοχή, το ρήγμα της Αταλάντης δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, τουλάχιστον μέσα στα επόμενα διακόσια χρόνια.

«Είναι κάτι που έχει ανακοινωθεί και είναι γνωστό. Παρόλα αυτά η φήμη εξακολουθεί να διασπείρεται και να τρομοκρατεί» είπε ο κ. Λέκκας.