Εάν το κυβερνών κόμμα του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σαρώσει στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής το πιο πιθανό είναι ότι θα αλλάξει το Σύνταγμα για να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες. Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη είναι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Οι πάντες στην Τουρκία θέλουν να τον δουν από κοντά. Νεαροί φοιτητές και ηλικιωμένοι με ψαρά μαλλιά συνωστίζονταν πρόσφατα για να παρακολουθήσουν διάλεξή του σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Ολες οι θέσεις ήταν κατειλημμένες, πολλοί κάθονταν στα σκαλιά και αρκετοί ακουμπούσαν όρθιοι στον τοίχο. Ο 42χρονος Ντεμιρτάς ανέβηκε στη σκηνή και όταν είδε όσους συνωστίζονταν στην πόρτα τούς φώναξε: «Ελάτε δίπλα μου, στο βήμα». Εκείνοι έσπευσαν και άρχισαν να του ζητούν να βγουν μαζί selfies. Ενας νεαρός του έδωσε ένα μωρό στην αγκαλιά για να βγάλει φωτογραφία. Οι σωματοφύλακές του κοιτούσαν με απόγνωση αλλά ο Σελαχατίν απλώς χαμογελούσε.

Οι λέξεις Βuyuk Ιnsanlik («μεγάλη ανθρωπιά») είναι γραμμένες στην οθόνη πίσω του. Είναι το σύνθημα του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), μιας συμμαχίας μεταξύ των Κούρδων με αριστερά κόμματα. Ο κούρδος δικηγόρος που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητεί την παντοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος. Η επιτυχία ή η αποτυχία του θα κρίνει εάν η Τουρκία θα γίνεται τελικά το τσιφλίκι του Ερντογάν ή εάν η δημοκρατία θα αποκτήσει μία ακόμη ευκαιρία.

Το πρόγραμμα του χαρισματικού Ντεμιρτάς είναι φιλελεύθερο και φιλοευρωπαϊκό. Εχει μπροστά του ένα τεράστιο εμπόδιο. Το ποσοστό 10% που απαιτείται για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή. Πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχε πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές, ο Ντεμιρτάς συγκέντρωσε 9,8% ενώ τώρα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν μεταξύ 9% και 11%. Εάν τα καταφέρει θα στερήσει από τον Ερντογάν την ευκαιρία να εγκαταστήσει προεδρικό σύστημα. Εάν αποτύχει, ο Ταγίπ πασάς μπορεί να παραμείνει στην εξουσία άλλη μια δεκαετία με διευρυμένες εξουσίες.

Ο Σελαχατίν έχει μετατραπεί στον «μεγάλο εχθρό». Εφημερίδες που στηρίζουν τον Ερντογάν ανακάλυψαν ένα άρθρο γερμανικής εφημερίδας που ανέφερε ότι ο Ντεμιρτάς «έβαλε τρία κομμάτια μπέικον στο πιάτο του», ενώ έπαιρνε πρωινό σε ξενοδοχείο της Κολωνίας. Τώρα, έναν χρόνο αργότερα, αυτή η περιγραφή χρησιμοποιείται για να τονισθεί ότι «είναι άθεος». Ο ίδιος συνεχίζει ακάθεκτος. Θυμάται πως όταν ήταν μικρός στο Ντιγιαρμπακίρ έβλεπε τους στρατιώτες να χτυπούν αδιακρίτως τους Κούρδους, πως ο αδελφός του φυλακίσθηκε για πολλά χρόνια και επειδή η οικογένειά του ήταν φτωχή για να προσλάβει δικηγόρο αποφάσισε εκείνος πως όταν μεγαλώσει θα σπουδάσει νομικά. Το έκανε και ξεκίνησε να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ντιγιαρμπακίρ. Ούτε θυμάται πόσες φορές τον έχει ανακρίνει η αστυνομία.

«Η χώρα μας έχει αλλάξει» λέει. «Και ελπίζω οι εκλογές της Κυριακής να το αποδείξουν».