Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα. Η ανακοίνωση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, με την οποία καλεί τους πιστούς σε αγρυπνία για να απαλλαγούν οι ομοφυλόφιλοι από το «πάθος τους», λίγες μόλις ώρες πριν από το 4ο Gay Pride, αναζωπύρωσε την ήδη εκρηκτική σχέση του με τον δήμαρχο. Tαυτόχρονα, όμως, ανέδειξε τα δύο πρόσωπα της Θεσσαλονίκης: το υπερσυντηρητικό που εκπροσωπεί ο ιεράρχης και το προοδευτικό που αντιπροσωπεύει ο Γιάννης Μπουτάρης από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Θεσσαλονίκης.
Δυσάρεστη, απαράδεκτη, αξιοκατάκριτη χαρακτηρίζει ο μητροπολίτης την παρουσία ομοφυλοφίλων στην πόλη 19 και 20 Ιουνίου οι οποίοι θα παρελάσουν, όπως λέει χαρακτηριστικά, «σε μορφή χυδαίας προκλήσεως». «Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν ασκούμε ποτέ βία.

Γι’ αυτό ως επίσκοπος δεν θα συστήσω ποτέ συγκρούσεις και τραυματισμούς εντός της κοινωνίας μας. Σας παρακαλώ απομακρύνατε τα παιδιά σας και τους εαυτούς σας από τέτοιες ανόσιες και αφύσικες εκδηλώσεις. Διατυπώσατε παντού τις κάθετες αντιρρήσεις για το ομοφυλοφιλικό πάθος».

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΑΓΡΥΠΝΙΑ. Ο κ. Ανθιμος καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν για τους ομοφυλόφιλους «για να απαλλαγούν από το πάθος τους και να επιστρέψουν στη φυσιολογική ζωή όπως τη διδάσκει η πίστη και η παράδοσή μας». Γι’ αυτό απευθύνεται στους πολίτες της Θεσσαλονίκης προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν στην αγρυπνία της Πέμπτης 18 Ιουνίου, 9-1 μ.μ. στον ιερό ναό της Παναγίας της Αχειροποίητου «ώστε και διά της προσευχής, μέσα από τη Θεία Λειτουργία και από την Θεία Κοινωνία να ζητήσωμε το έλεος του Θεού».
Με την ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης όχι μόνο αφορίζει το Gay Pride αλλά εμμέσως πλην σαφώς εκτοξεύει τα «ιερά» πυρά του προς τον Γιάννη Μπουτάρη καθώς το φεστιβάλ για τέταρτη συνεχή χρονιά τελεί υπό την αιγίδα του δήμου. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στην… ιερή γκρίνια τόνισε ότι «μπορεί να δημιουργηθούν ορισμένες αντιδράσεις, αλλά τα τρία τελευταία χρόνια που πραγματοποιείται το Pride έτσι γίνεται. Εξτρεμιστές υπάρχουν παντού».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες έρχονται αντιμέτωποι. Η κόντρα τους ξεκίνησε το 2010 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές. Τότε ο Γιάννης Μπουτάρης είχε αναφερθεί στο τρίδυμο του συντηρητισμού στη Θεσσαλονίκη «Παπαγεωργόπουλου, Ψωμιάδη, Ανθίμου» χαρακτηρίζοντας τον μητροπολίτη μουτζαχεντίν. «Δεν είμαι εναντίον της Εκκλησίας, αλλά ο κ. Ανθιμος μου θυμίζει συχνά μουτζαχεντίν» είχε πει, προσθέτοντας ότι «δεν έχει διαφορά από μουτζαχεντίν που κηρύσσουν το μίσος».
Η αντίδραση από τον μητροπολίτη τότε ήρθε δύο μέρες αργότερα μέσα από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. «Αν συνεχίσεις να λες αυτά που λες για εμένα, δήμαρχος δεν εκλέγεσαι. Να ξέρεις ότι αν δεν ανακαλέσεις, όσο ζω θα σε πολεμάω και δεν πρόκειται να δεις δήμο σε όλη σου τη ζωή», άστραψε και βρόντησε ο μητροπολίτης. Λίγες μέρες μετά, παρά τις απειλές από άμβωνος, ο Γιάννης Μπουτάρης εξελέγη δήμαρχος.
Ακολούθησε μικρή περίοδος ανακωχής αλλά πολύ γρήγορα η κόντρα επανήλθε δριμύτερη με αφορμή την έναρξη του 1ου Gay Pride υπό την αιγίδα του δήμου, τα σχέδια του δημάρχου για λειτουργία χώρου καύσης νεκρών και την πρόθεσή του να αναγράφονται σε πινακίδες δρόμων ονόματα ξένων προσωπικοτήτων που πέρασαν από την πόλη.

Τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Ανθιμος είχε εκφράσει την αντίθεσή του για τις πινακίδες λέγοντας: «Θα βρω νεολαίους και θα ξηλώσω τις πινακίδες που θα βάλει ο Μπουτάρης και θα αναγράφουν τουρκικά ονόματα κάτω από τις ελληνικές ονομασίες των οδών της πόλης. Είναι δυνατόν να αναγραφούν ονόματα τούρκων κατακτητών της Θεσσαλονίκης στις ταμπέλες;».

Η ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ. Εδώ και χρόνια ο Γιάννης Μπουτάρης έχει εκφράσει την επιθυμία να δημιουργηθεί χώρος αποτέφρωσης νεκρών στη Θεσσαλονίκη. Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως έχει βρεθεί ο χώρος, σημειώνοντας πως δεν θα είναι μέσα σε νεκροταφείο λόγω των αντιδράσεων της Εκκλησίας. Ωστόσο, η καύση νεκρών δεν βρίσκει σύμφωνο τον μητροπολίτη ο οποίος έχει πει στη διάρκεια θείας λειτουργίας: «Αν έκαιγαν τότε τους νεκρούς όπως ζητάς εσύ να τους καίμε, και θέλεις να μας κάψεις με τα μηχανήματα που θέλετε να φέρετε στη Θεσσαλονίκη, τι θα είχαμε να βρούμε; Ούτε στάχτη δεν θα υπήρχε».
Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών φουντώνει κάθε χρόνο τις παραμονές του φεστιβάλ Thessaloniki Gay Pride. Λίγο πριν από την έναρξη της πρώτης παρέλασης τον Ιούνιο του 2012, ο μητροπολίτης είχε χαρακτηρίσει την εκδήλωση ανήθικη προσθέτοντας ότι κάτοικοι της πόλης επρόκειτο να αντιδράσουν έντονα.

Με παρόμοιες εκφράσεις αφόρισε το φεστιβάλ και την επόμενη χρονιά σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε ένα γεγονός που είναι αμαρτία να το δημοσιοποιούμε και να το προβάλλουμε τουριστικά. Δεν θέλουμε τέτοιο κόσμο».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο δήμαρχος υπερασπιζόμενος τη διεξαγωγή του φεστιβάλ έκανε λόγο για φόρο τιμής στη διαφορετικότητα.

«Και τις τρεις προηγούμενες χρονιές υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από ομάδες πολιτών και κάποιων γραφικών. Ο καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώσει, όπως κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για τα θέματα που μας απασχολούν. Φέτος, μάλιστα, το θέμα του φεστιβάλ είναι οι θεσμικές διεκδικήσεις και περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride Θάνος Βλαχογιάννης.