Το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ συνιστά πλέον παρελθόν. Η πολυσυλλεκτική και πολυδύναμη δημοκρατική παράταξη κατακερματίστηκε. Η εκλογική μας βάση αποσυντίθεται. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα ερμηνεύσει πώς ένα κόμμα που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου, ασκώντας την εξουσία πάνω από είκοσι χρόνια, ακρωτηριάστηκε.

Το ΠΑΣΟΚ της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού προσέφερε πολλά. Το τέλος του μετεμφυλιακού κράτους, η διεύρυνση της κοινωνικής βάσης της εξουσίας, η στήριξη των μη προνομιούχων, η αποκατάσταση των σχέσεων ισοτιμίας με τους κοινοτικούς εταίρους, η αναβάθμιση της θέσης μας στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, τα μεγάλα έργα υποδομής, η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν επιτεύγματα των κυβερνήσεών μας.

Αντιθέτως, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που οδήγησε στο χείλος του γκρεμού ήταν έργο της γαλάζιας διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή. Τις συνέπειες των αλόγιστων πολιτικών του πλήρωσε και πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός. Το κόστος των μνημονιακών πολιτικών ήταν μεγάλο. Το ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον, υπέστη ανεπανόρθωτα πλήγματα.

Τα πρόσφατα απογοητευτικά εκλογικά ποσοστά του δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της φθοράς της εξουσίας αλλά και των λαθών και παραλείψεών μας, ιδιαίτερα της τελευταίας περιόδου. Επιβεβαίωσαν το τέλος ενός αποστεωμένου κομματικού σχήματος. Η οποιαδήποτε προσπάθεια αναζωογόνησής του θα είναι ατελέσφορη αν δεν συνοδεύεται από μια νέα πολιτική θεμελίωση.

Ωστόσο, το μικρό ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται χρήσιμο και αναγκαίο για έναν και μοναδικό λόγο: να συνδράμει αποφασιστικά όλες τις πρωτοβουλίες εκτός των τειχών του. Ο ευρύτερος χώρος της προοδευτικής παράταξης είναι κοινωνικά και πολιτικά υπαρκτός. Το κενό εκπροσώπησης δεν μπορεί να καλυφθεί. Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδεοληψίες και τις πολιτικές του παρελθόντος κάθε άλλο παρά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπλαση των σχέσεών του με όλους εκείνους τους πολίτες που διαχρονικά συνιστούσαν τη μεγάλη πλειοψηφική Κεντροαριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να απεξαρτηθεί από τον μικρομεγαλισμό του και να συμφιλιωθεί με τη σκληρή πραγματικότητα. Η ανάταξή του δεν πρόκειται να έρθει από κανένα συνέδριο ούτε με την αλλαγή ηγεσίας. Η Ελλάδα, ο προοδευτικός χώρος έχουν ζωτική ανάγκη ένα συνέδριο που θα αποτελέσει την απαρχή για την ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης, κάνοντας πράξη μια βαθιά τομή στην ιστορική συνέχεια της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Με πρωτοβουλίες εθνικής εμβέλειας μπορούν να συνδιαμορφωθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις προκειμένου η Δημοκρατική Παράταξη να αποτελέσει ισχυρό μεταρρυθμιστικό πόλο στηριζόμενη σε νέες ιδέες και νέες δυνάμεις.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ