Εχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου από τα ιστορικά χαμηλά των τελευταίων έξι χρόνων. Ομως, παρά την αισιοδοξία που αυτή προκάλεσε στους παράγοντες του κλάδου, η αγορά πετρελαιοφόρων προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη βρίσκεται υπό απειλή. Είναι αλήθεια ότι η Οργάνωση των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) αντλεί το περισσότερο πετρέλαιο των τελευταίων δύο ετών, αλλά δείχνει περισσότερο αποφασισμένη να υπερασπιστεί το μερίδιό της στην αγορά παρά τις τιμές. Η απότομη αύξηση της ζήτησης των πετρελαιοφόρων οδήγησε σε αύξηση των ναύλων, 57% μεγαλύτερη από εκείνη της δεύτερης εβδομάδας του Μαΐου. Στις αρχές του Ιουνίου ο ΟΠΕΚ θα έχει περίπου μισό δισεκατομμύριο βαρέλια αποθηκευμένα, έτοιμα προς πώληση, τα περισσότερα για φέτος.

Το ρεκόρ στις περικοπές των ενεργών γεωτρυπάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι μειώσεις στις δαπάνες από τις επιχειρήσεις αυτές μετά την περυσινή βουτιά στις τιμές δεν μεταφράστηκε σε μείωση των βαρελιών που παράγονται. «Το πετρέλαιο όλο και αυξάνεται και κάπου πρέπει να πάει» σημειώνει ο Πάντι Ρότζερς, διευθυντικό στέλεχος στην Euronav NV. Η καθημερινή τιμή των πετρελαιοφόρων έφθασε τα 83.412 δολάρια στις 20 Μαΐου και, μόλο που έκτοτε μειώθηκε, παραμένει η υψηλότερη από το 2008. Στο Ιράκ, χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, η εξαγωγή τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,75 εκατομμύρια βαρέλια.

Παράλληλα, η ικανότητα μεταφοράς του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων περιορίστηκε σημαντικά, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν να αποθηκεύσουν το πετρέλαιο στη θάλασσα, προσδοκώντας μεγαλύτερο κέρδος από μακροπρόθεσμα συμβόλαια πάρα από βραχυπρόθεσμες προσφορές. Σύμφωνα με στοιχεία τριών διαφορετικών αναλυτών, περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια αποθηκεύονται σήμερα στη θάλασσα. Παρ’ όλα αυτά, οι έμποροι πετρελαίου μπορούν να παρηγορηθούν από τη μείωση του πετρελαϊκού αποθέματος στην Αμερική, η οποία θα ανακουφίσει την αγορά μετά τον κορεσμό της προηγούμενης περιόδου. Σήμερα τα μεγάλα πετρελαιοφόρα μπορούν να μεταφέρουν περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια το καθένα, κερδίζοντας 45.000 δολάρια την ημέρα, 69% περισσότερο από το 2014. © Bloomberg News