Η πανέμορφη Πανεπιστημιούπολη στην Ινδιανάπολη είναι πλέον σχεδόν ερημωμένη. Οι περισσότεροι από τους φοιτητές που σπουδάζουν εκεί θα ταξιδέψουν τους επόμενους τέσσερις μήνες σε όλο το κόσμο. Μπορεί να δουλέψουν, να κάνουν πρακτική, να συμμετάσχουν σε εθελοντικά προγράμματα ή να επισκεφθούν την οικογένειά τους. Καμιά φορά, όμως, ταξιδεύουν μόνο για τη χαρά που τους δίνει το ταξίδι.

Υποψιάζομαι ότι αυτό που μετράει πιο πολύ, αυτό που διαμορφώνει τις επιλογές και τις αξίες των νέων ανθρώπων, είναι όχι μόνο η ευκαιρία να σπουδάσουν τα μυστικά του κόσμου, αλλά να τα γνωρίσουν από κοντά. Αυτές οι εμπειρίες –οι καλές, οι κακές και οι άσχημες –είναι ικανές να σου αλλάξουν τη ζωή. Αυτό συνέβη και μ’ εμένα.

Το πρώτο μου ταξίδι μακριά από την Αυστραλία ήταν εκείνο στην Ιαπωνία, στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Ποτέ δεν θα ξεχάσω όσα είδα στη Χιροσίμα. Από τότε ορκίστηκα ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να γλιτώσω τον κόσμο από τα πυρηνικά όπλα. Αν δεν τα κατάφερα όσες φορές βρέθηκα σε κυβερνητική θέση δεν ήταν γιατί δεν προσπάθησα.

Μερικά χρόνια αργότερα ταξίδεψα στην Καμπότζη και γνώρισα φοιτητές, έφαγα νουντλς, έμαθα τη χώρα μέσα σε βαγόνια τρίτης θέσης και γεμάτα λεωφορεία. Ακόμη και σήμερα συναντώ ανθρώπους που γνώρισα στα υπόλοιπα ταξίδια μου. Ποτέ όμως κανέναν από την Καμπότζη. Φαντάζομαι πως όλοι σκοτώθηκαν από τους Ερυθρούς Χμερ. Η ανάμνησή τους όμως με έκανε, είκοσι χρόνια μετά, ως υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, να υποστηρίξω στα Ηνωμένα Εθνη την υποχρέωση της παγκόσμιας κοινότητας να παρεμβαίνει σε πρακτικές γενοκτονίας ή άλλων μαζικών εγκλημάτων που συμβαίνουν πίσω από κλειστά σύνορα.

Μέσα από την εμπειρία του ταξιδιού μαθαίνουμε πως η ανθρωπιά είναι κοινό μας γνώρισμα. Ως πολίτες του κόσμου έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Ισως μάλιστα η νέα γενιά ταξιδιωτών να καταφέρει πολύ περισσότερα απ’ όσα κατάφερε ποτέ η δική μου.

Ο Γκάρεθ Εβανς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας (1988-1996) και πρόεδρος της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων (2000-2009), σήμερα είναι καγκελάριος της Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας