Ψηλά στο ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου βρίσκεται η διάσταση στις αναφορές γύρω από τη διαπραγμάτευση από την ελληνική κυβέρνηση και από τους εταίρους: «Αν η Αθήνα πιστεύει ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, οι άλλοι διαφωνούν» γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες, που στέκονται τόσο στην «έκπληξη» του Σόιμπλε όσο και στις αναφορές του Ντομπρόβσκις της Κομισιόν.

«Ίσως πρόκειται για κίνηση τακτικισμού, καθώς ο Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας» εκτιμούν ορισμένοι.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία «προκάλεσε απορία στους εταίρους» σχολιάζει το Spiegel, σε κείμενο με τίτλο «η Αθήνα αισιοδοξεί, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι επιφυλακτικές».

Το περιοδικό, όπως και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, επισημαίνουν κατά σειρά την «έκπληξη» που εξέφρασε ο Β.Σόιμπλε από την εκτίμηση Τσίπρα, την σύσταση του γερμανού ΥΠΕΞ Στάινμαϊερ για εντατική δουλειά, τις επιφυλάξεις που εξέδρασε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β.Ντομπρόβσκις, ανάλογες αναφορές από κύκλους της ΕΚΤ πως «δεν έχουμε προχωρήσει πολύ».

Η αναφορά της Λαγκάρντ το πρωί της Πέμπτης πως «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά» προστίθεται στις σχετικές αναφορές που μεταδίδουν οι ιστοσελίδες των εφημερίδων.

Η Sueddeutsche Zeitung (SZ), παρουσιάζοντας τη δύσκολη καμπή στις διαπραγματεύσεις που συνθέτουν το φόντο (και) της συνάντησης της G7, ανάφερει ότι «παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες φρόντισαν για άλλη μία φορά να υπάρξει σύγχυση».

Η αναφορά του Τσίπρα, αναφέρει η εφημερίδα, «σήκωσε τα χρηματιστήρια, αλλά μέσα σε μία ώρα διαφώνησε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β.Ντομπρόβσκις και στη συνέχεια ο Β.Σόιμπλε».

«Ίσως ήταν κίνηση τακτικισμού του έλληνα πρωθυπουργού για να αυξήσει την πίεση στους πιστωτές, καθώς την Τετάρτη είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του πρέπει να δείξει ψυχραιμία και αποφιστικότητα» σημειώνει με νόημα η SZ.

«Μόνο οι αγορές πίστεψαν τα λόγια του Τσίπρα για συμφωνία» γράφει με τη σειρά της η Welt, η οποία προσθέτει ότι λίγο μετά τις αναφορές του έλληνα πρωθυπουργού «ήρθαν οι διαψεύσεις από τις Βρυξέλλες».

Η Κομισιόν, αναφέρει, επισημαίνει ότι οι εταίροι «δεν θα ξεκινήσουν να εργάζονται σε ένα προσχέδιο μιας τελικής συμφωνίας ακόμη, καθώς τίποτα ουσιαστικό δεν έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες».

H FAZ από την πλευρά της, στην πρωινή συνοπτική παρουσίαση των σημαντικών γεγονότων για την Πέμπτη, αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συνεχίσει όπως πήγαινε μέχρι τώρα και να μην παίρνει υπόψη του την πραγματικότητα, βλέποντας πως βρίσκεται στην τελική ευθεία αλλά οι εταίροι ακόμη πιστεύουν πως δεν έχουν προχωρήσει πολύ από την αφετηρία».