Μακάρι να ζούσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν γιατί θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με το Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Φισκ, «γνώστης» της Μέσης Ανατολής στα δυτικά ΜΜΕ. Ο αρχηγός της Αλ Κάιντ «ήταν ένας ήπιος γέροντας, συγκριτικά με τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους που κόβουν κεφάλια», γράφει ο βετεράνος ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Μέση Ανατολή, προτείνοντας -ελλείψει του... ήπιου γέροντα- την Σαουδική Αραβία ως διαμεσολαβητή.

Όπως αναφέρει ο Φισκ σε άρθρο του στον Independent, πρόσφατα αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα για τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, που είχαν βρεθεί στο σπίτι του Αμποταμπάντ όπου εντοπίστηκε και σκοτώθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες,  αποκαλύπτουν ότι αγαπούσε τη γυναίκα του, επιθυμούσε ο γιος του Χάμζα να αναλάβει την Αλ Κάιντα, και διάβαζε Νόαμ Τσόμσκι.

Ο Φισκ θεωρεί ότι αν ζούσε ο Μπιν Λάντεν, θα μπορούσε η Δύση να στραφεί προς αυτόν ως «μετριοπαθή μεσάζοντα» για να ξεκινήσει ένα διάλογο με το Ισλαμικό Κράτος. Αναφέρει την περίπτωση των Γάλλων οι οποίοι όταν αναζήτησαν έναν «αξιόπιστο συνομιλητή» για να μιλήσει με το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN) στην Αλγερία, ανακάλυψαν ότι είχαν ήδη δολοφονήσει όλους τους πιθανούς «συνομιλητές».«Και εμείς, διάβολε, κάναμε το ίδιο με τον Μπιν Λάντεν» γράφει ο Φισκ.


Φυσικά, υπάρχει ένα «αλλά»

Ο βρετανός ανταποκριτής, που είχε συναντήσει τον αρχιτρομοκράτη και του πήρε συνέντευξη τρεις φορές, το 1993, το 1996 και το 1997, έχει την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά με την όλη υπόθεση. Τα νέα αυτά έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα πολύ μετά την πρώτη παρτίδα που περιλάμβανε την ενίοτε βαρετή αλληλογραφία ανάμεσα στον Μπιν Λάντεν και τους συνεργάτες του στην Υεμένη. Γιατί τώρα; αναρωτιέται ο Φισκ.

Επειδή ο Σίμουρ Χερς κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με διαφορετική εκδοχή για το τέλος του Μπιν Λάντεν: αφού βρέθηκε υπό τον έλεγχο των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, τον ανατίναξε η CIA στο Αμποταμπάντ.

Γιατί είναι χωρίς ήχο τα νέα βίντεο του Μπιν Λάντεν που δόθηκαν στη δημοσιότητα; αναρωτιέται ο Φισκ. Και γιατί μερικά από τα έγγραφα είναι λογοκριμένα από τη CIA; Η CIA θεωρεί αναγκαίο να λογοκρίνει τον Μπιν Λάντεν;

Στο βιβλίο του, ο Χερς επικαλείται ως πηγή ένα συνταξιούχο αξιωματούχο ο οποίος υποστηρίζει ότι όσο διαρκούσε το κυνήγι του Μπιν Λάντεν, η Σαουδική Αραβία αποτελούσε παράγοντα ανησυχίας διότι «χρηματοδοτούσε την διαβίωσή του αφότου τον έπιασαν οι Πακιστανοί».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ή Σαουδική Αραβία «φοβόταν ότι θα πιέζαμε τους Πακιστανούς να αφήσουν τον Μπιν Λάντεν να αρχίσει να μας μιλάει για το τι έκανε η Σαουδική Αραβία με την Αλ Κάιντα. Και έδιναν λεφτά, πολλά λεφτά».

Και συνεχίζει ο Φισκ: «Τώρα μας λένε ότι και άλλα έγγραφα από το Αμποταμπάντ αναμένουν να "αποχαρακτηριστούν". Να αποχαρακτηριστούν από τι; Είναι ένα πράγμα να αποχαρακτηρίζεις πληροφορίες της κυβέρνησης για να τις διαβάσει ο κόσμος, αλλά να αποχαρακτηρίζεις τα μυστικά του Μπιν Λάντεν για να τα διαβάσει ο κόσμος; Τι σημαίνει αυτό; Υλικό που αφορά τη Σαουδική Αραβία ίσως;»

«Η προηγούμενη παρτίδα εγγράφων έδειχνε ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν έτοιμος να εξετάσει την περίπτωση να διαπραγματευτεί με τους Βρετανούς. Τίποτα δεν δείχνει κάτι τέτοιο στην τελευταία παρτίδα. Θα μπορούσε να είχε αποτελέσει μια χρήσιμη γέφυρα προς τους μετριοπαθείς που εμείς οι Δυτικοί θα ανακαλύψουμε αναμφίβολα μέσα στο ειδεχθές Ισλαμικό Κράτος; Μακάρι να μπορούσαμε να διαβάζαμε τις επιστολές από το αρχείο του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά ίσως να λογοκρίνονταν και εκείνες. Γι' αυτό μπορώ να προτείνω τουλάχιστον έναν "αξιόπιστο συνομιλητή" με το Ισλαμικό Κράτος, παρά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν: τη Σαουδική Αραβία» καταλήγει ο Φισκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από