Πώς μπορεί το ρουσφέτι να φέρει κοντά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα θέμα μάλιστα για το οποίο η νέα κυβέρνηση φαίνεται να έχει αδιαπραγμάτευτο όραμα; Διαβάστε τη διδακτική ιστορία που ακολουθεί.

Μετά την κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πειραματικά ο εκπαιδευτικός νόμος του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά καταργεί και την κλήρωση. Με ποιον τρόπο;

Η διασύνδεση των Πανεπιστημιακών Πειραματικών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, δηλαδή η αυτόματη εισαγωγή των μαθητών από την Στ’ Τάξη στην Α’ Γυμνασίου, άφηνε μόνο δύο Πειραματικά Γυμνάσια στην Αθήνα όπου θα λειτουργούσε το σύστημα της κλήρωσης: το 1ο Πειραματικό στην Πλάκα και το 2ο Πειραματικό στους Αμπελοκήπους. Ωστόσο, αίφνης, το μέτρο για το Πειραματικό της Πλάκας καταργήθηκε. Με την τροπολογία 145/30, την οποία σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες είχαν προωθήσει περίπου 20 βουλευτές της ΝΔ (!), το Πειραματικό Δημοτικό του Μαρασλείου συνδέθηκε με το 1ο Πειραματικό στην Πλάκα. Που σημαίνει ότι οι περισσότερες θέσεις για την Α’ Γυμνασίου του 1ου Πειραματικού καλύπτονται εφεξής από αποφοίτους του Δημοτικού του Μαρασλείου. Μόλις 21 θέσεις μπορούν να διεκδικήσουν τα παιδιά του Πειραματικού της Πλάκας –και θα καταλάβουν ακόμα λιγότερες.

Οι αντιδράσεις των περιοίκων (οι οποίοι επίσης διαμαρτύρονται διότι, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση στο Ιστορικό Κέντρο της πρωτεύουσας, δεν έχουν πια ούτε δημόσιο γυμνάσιο γειτονιάς να στείλουν τα παιδιά τους) κλιμακώθηκαν, αλλά ως φαίνεται οι κάτοικοι του Ιστορικού Κέντρου δεν έχουν προσβάσεις στο πολιτικό σύστημα –είτε του απελθόντος είτε του επελθόντος κατεστημένου. Οσο για την πολιτική των οραμάτων; Cosi fan tutte, έτσι κάνουν όλες.

Η κυβέρνηση (με μια ορολογία, που ατυχώς ο Πρωθυπουργός ονόμασε εξισωτισμό) υποτίθεται ότι ήθελε να δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλους, στην εκπαίδευση. Ισες ευκαιρίες και ρουσφέτι πώς συμβιβάζονται;