Προς τα πού φυσάει ο άνεμος στην Ευρώπη; Η απάντηση μπορεί να φανεί κάπως παράδοξη. Κι αυτό γιατί μολονότι δεν φυσάει προς μία κατεύθυνση και μόνο, συγχρόνως φυσάει κόντρα στην Ευρώπη. Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο μετεωρολογικό - είναι πολιτικό και παρατηρείται συχνά. Οι εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Ισπανία και Πολωνία είναι ασφαλώς διαφορετικές. Οι Ισπανοί ψήφισαν για να εκλέξουν δημάρχους, οι Πολωνοί για να εκλέξουν πρόεδρο Δημοκρατίας. Το ειδικό βάρος, επομένως, δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν, ωστόσο, ένα εφαπτόμενο σημείο. Κι αυτό είναι ότι και οι δύο εκλογές προσφέρονται για ψήφο με μήνυμα - οι αυτοδιοικητικές από τη φύση τους και οι προεδρικές όταν οι εξουσίες του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα είναι περιορισμένες όπως τυχαίνει να είναι στην Πολωνία.
Σε Ισπανία και Πολωνία κυβερνούν οι κεντροδεξιοί. Και ενώ το μήνυμα στην Ισπανία ήρθε από την ριζοσπαστική Αριστερά, το μήνυμα στην Πολωνία ήρθε από τη λαϊκιστική Δεξιά. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, πέρασε τα σύνορα και έφθασε στις Βρυξέλλες. Και τι λέει; Οτι εάν στους Ισπανούς δεν πολυαρέσει η Ευρώπη της λιτότητας, οι Πολωνοί έχουν πρόβλημα με την Ευρώπη της αλληλεγγύης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Ευρώπη δεν αρέσει. Η είδηση αυτή όμως δεν είναι και τόσο καινούργια - μάλλον είναι παλιά σε νέο αμπαλάζ. Από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, η Γηραιά Ηπειρος πορεύεται σε περιβάλλον γενικευμένης δυσαρέσκειας και έντονης αμφισβήτησης.
Το ενδιαφέρον συνεπώς εστιάζεται στον άνεμο που θα πνεύσει στις Βρυξέλλες. Θα είναι άνεμος αλλαγής ή ένα αεράκι που θα είναι σαν μν φύσηξε ποτέ; Η απάντηση αφορά πρωτίστως την Αθήνα, η οποία βρίσκεται στο μέσον μιας ισχυρής καταιγίδας. Μετεωρολογικά μιλώντας πάντα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα ήθελε να φύγουν τα σύννεφα με το φύσημα του ανέμου, ενώ αυτή η Ευρώπη που δεν αρέσει της προσφέρει μια ομπρέλα με υψηλό τίμημα. Θεωρητικά, θα μπορούσε να συμβεί το πρώτο. Μόνο που δεν υπάρχει χρόνος - ακόμη και αν ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα κρατήσει την αναπνοή του και ο Ισπανός Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos φυσήξει με όλη του τη δύναμη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από