Το θέμα της συζήτησης θα έπρεπε κανονικά να είχε προσελκύσει πολλούς νέους: «Ναρκωτικά: Μηδενική ανοχή ή ελεγχόμενη διανομή;». Και εντούτοις, μόλις τέσσερις άνθρωποι ανταποκρίθηκαν την περασμένη Τρίτη στην πρόσκληση του βερολινέζικου τμήματος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Μόλις τέσσερις άνθρωποι εμφανίστηκαν σε ένα καφέ κοντά στη Λεωφόρο Κούρφιρστενταμπροκειμένου να συζητήσουν με την Ιλκερ Ράτζιβιλ, μια τουρκικής καταγωγής βουλευτή του SPD στο τοπικό Κοινοβούλιο. Δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Ο νεότερος «πλησίαζε τα 50».

Η επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη ανάμεσα στα νέα μέλη του κόμματος που επικοινωνούν μέσω WhatsApp στο κινητό και σε εκείνα που δεν έχουν καν Ιντερνετ και επαφίενται στην παλιά, καλή, παραδοσιακή αλληλογραφία με το ταχυδρομείο, επεσήμανε η Ράτζιβιλ μιλώντας στη «Monde». «Συνήθως είμαστε 10-20 άτομα αλλά είναι και Μάιος» σχολίασε ένας από τους συμμετέχοντες. Φταίνε και οι Jusos όμως, υποστήριξε, η νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών, που έχει τις δικές της δομές και συχνά «σνομπάρει» τις συζητήσεις που διοργανώνουν οι «μεγάλοι».

Αλλά το ερώτημα δεν είναι αν «φταίνε» οι Jusos, το ερώτημα είναι πόσοι Jusos έχουν απομείνει για να «φταίνε». Σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο που αποκάλυψε η «Die Welt», ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του SPD είναι τα 59 χρόνια και μόλις ένα στα 10 μέλη είναι κάτω των 35 χρόνων. Και δεν είναι μόνο οι ηλικίες και η έλλειψη ενδιαφέροντος, είναι και ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων μελών που φθίνει. Σχεδόν δύο χρόνια αφότου είπε το «ναι» στον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, το SPD διαθέτει 459.902 μέλη. Οταν έπεσε το Τείχος, είχε κοντά ένα εκατομμύριο μέλη. Προ διετίας είχε 474.000 μέλη. Σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, βέβαια, χαίρει άκρας υγείας. Εχει τρεις φορές περισσότερα μέλη από το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα –για να συγκρίνουμε πάνω – κάτω ισοδύναμα μεγέθη. Και σχεδόν 17 φορές περισσότερα μέλη σε σύγκριση με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα –για την Ιστορία και μόνο. Πάντως, κάτι η φθορά της συγκυβέρνησης, κάτι η συνολικότερη κρίση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, το SPD έχει λόγους να ανησυχεί.

Στο καφέ που βρίσκεται κοντά στη Λεωφόρο Κούρφιρστενταμδεν έγινε τελικά την περασμένη Τρίτη συζήτηση για τη νομιμοποίηση ή μη της κάνναβης. Οι πέντε παριστάμενοι, όλοι άνω των 50, αποφάσισαν να μιλήσουν για ένα θέμα που τους ενδιέφερε περισσότερο: την αύξηση των ενοικίων.